Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Източен Тимор

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 20 май е национален празник на една малка, далечна островна държава с интересна история – Източен Тимор. В страната отбелязват Ден на възстановяването на независимостта.
В началото на XVI век на остров Тимор, управляван от местни вождове, пристигат португалски търговци, които са привлечени най-вече от изобилието от сандалово дърво. Към средата на века островът вече е колонизиран от португалците. Търговските интереси в региона водят до сблъсъци с холандците и в крайна сметка през 1859 г. Португалия отстъпва западната част от острова. По време на Втората световна война островът е окупиран от Япония, но след капитулацията ѝ Португалия възобновява колониалната си власт. Източен Тимор обявява независимост от Португалия на 28 ноември 1975 г., но е нападнат и окупиран от индонезийски сили само няколко дни по-късно. През следващите десетилетия повече от 100 000 души стават жертва на конфликти между сепаратистки групи ​​и индонезийските военни. През 1999 г. под надзора на ООН се провежда референдум за самоопределяне, на който огромно мнозинство от населението гласува за независимост от Индонезия. Отново започват сблъсъци и в страната идват умиротворителни сили, които да сложат край на насилието. На 20 май 2002 г. Източен Тимор е международно признат като независима държава и става първата нова суверенна държава на XXI век.

 

???? Източен Тимор заема източната половина от остров Тимор, част от Малайския архипелаг и е единствената азиатска държава, разположена изцяло в южното полукълбо. Площта на страната е ок. 15 000 km², а релефът е планински. Най-високата точка достига 2 963 m. Населението е близо 1,4 млн. души и има сравнително бърз темп на нарастване. Преобладаващата религия е католицизъм, а официални езици са португалски и тетун. Столица и най-голям град в Източен Тимор е Дили. Сред природните ресурси на страната са злато, нефт и природен газ, но икономиката ѝ не е достатъчно развита и голяма част от населението живее в бедност.

 

✅ Политическа и природогеографска карта на Азия ще откриете в ???? Атлас на света.
 

✅ А също и в ???? Атлас по география и икономика за 6. клас.
 

✅ Колониалният период, японската окупация и други исторически събития от региона ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.


 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари