Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Словения

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 25 юни е национален празник на Словения – Ден на държавността. На този ден през 1991 г. е приета Декларацията за независимост на страната от Югославия.
Днешната словенска територия е била част от различни държави. През XIV век по-голямата част от нея е принадлежала на Хабсбургите, които по-късно формират Хабсбургска монархия, продължила като Австрийска империя, а след това - Австро-Унгария. Словенските земи са част от Австро-Унгарската империя до разпадането ѝ след края на Първата световна война. През 1918 г. словенците се присъединяват към сърбите и хърватите и образуват с тях Кралство на сърби, хървати и словенци, преименувано през 1929 г. на Югославия. По време на Втората световна война Кралство Югославия се разпада и словенската територия е разделена между Германия, Италия и Унгария. След края на войната словенците се включват към Социалистическа федеративна република Югославия. Недоволни от управлението, през 1990 г. те организират плебисцит, на който населението гласува Словения да стане суверенна и независима държава. След обявяването на независимостта, словенците я защитават с десетдневна война с Югославия.

 

???? Република Словения e разположена върху площ от 20 271 кв.км на северозападната граница на Балканския полуостров и има предимно планински релеф. Северозападната част на страната е заета от Юлийските Алпи с най-висок връх – Триглав (2 864 м). Около 8 % от площта на Словения е защитена територия, повече от половината е покрита с гори. Населението на страната е 2,1 млн. души, а най-големият град е столицата Любляна - икономически, политически и културен център. Словения е развита страна с напреднала икономика и високи доходи на населението, най-богата от страните, преминали прехода към пазарна икономика след социалистическия период. Възползва от стратегическото си разположение на основни търговски пътища, има добре развита инфраструктура, част е от Европейския съюз, еврозоната и НАТО. Почти две трети от работната ѝ ръка са заети в сферата на услугите. Важни за туризма в Словения са морските и планинските курорти.

 

✅ Отделянето на Словения от Югославия е показано на картата „Разпадането на Югославия“. Цялата карта ще откриете в  ????  Исторически атлас на Югоизточна Европа.

 

✅ Словения е показана и на стенната  ????  Природогеографска карта на Европа.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари