Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Беларус

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 3 юли е национален празник на Беларус – Ден на независимостта. В страната отбелязват годишнина от освобождението на Беларус от фашистката окупация по време на Втората световна война. На тази дата през 1944 г. е освободен Минск, което става в рамките на настъпателната операция на Червената армия, известна с кодовото име „Операция Багратион“. Беларус е сред най-тежко пострадалите през войната държави – повече от една четвърт от населението ѝ загива, половината от икономическите ѝ ресурси са унищожени. До XX век различни държави контролират земите на днешна Беларус, включително Киевска Рус, Полша, Литва и Руската империя. В периода 1922-1991 г. страната е съюзна република в състава на СССР. На 27 юли 1990 г. е издадена декларация за Държавен суверенитет и от 1991 г. вече е независима държава. През 1996 г. в страната е проведен референдум, в който един от въпросите е свързан с датата на националния празник. В резултат на решенията от него Денят на независимостта е преместен от 27 юли (деня на Декларацията за суверенитет от Съветския съюз) на 3 юли (деня на освобождението от нацистка Германия).

 

???? Република Беларус е държава от Източна Европа без излаз на море, разположена на площ от 207 600 кв. км. Релефът ѝ е равнинен, като най-високата точка в страната е едва 345 м. Около 40% от територията ѝ е заета от гори, има и големи участъци с блата. Населението на Беларус е 9,4 млн. души, а най-големият град е столицата Минск. Официалните езици са два – беларуски и руски. Сред природните ресурси на страната са дървен материал, торфени находища, малки количества нефт и природен газ. Основен икономически отрасъл е промишлеността, от която най-развити са машиностроене, химическа, хранително-вкусова и текстилна промишленост. Главен търговски партньор на страната е Русия, с която тя запазва по-тесни икономически и политически връзки, в сравнение с другите бивши съветски републики. Беларус е президентска република с авторитарен модел на управление, който често е критикуван от страните членки на Европейския съюз заради ограничените политически свободи, както и още проблеми, свързани с правата на човека, върховенството на закона и демокрацията.

 

✅ Освобождението на Беларус от нацистка Германия е показано на картата „Победа на Съюзниците в Европа и Северна Африка“. Цялата карта ще откриете в  ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 

✅ Съвременната карта на Беларус е част от природогеографска карта "Източна Европа". Цялата карта ще откриете в  ???? Атлас на света.

 

 
 
 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари