Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Унгария

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? 20 август е национален празник на Унгария - Ден на основаването на държавата. В страната отбелязват годишнина от коронясването на първия унгарски крал - Ищван I (Стефан I), през 1000 г. в тогавашната столица Естергом. Това се случва близо 100 години след като маджарите напускат степите на днешна Южна Украйна и се преселват в Панония и Карпатския басейн на Дунав. До преселението им се стига след битка с българите през 896 г., когато войската на цар Симеон печели решителна победа. Маджарите създават държавата си в новите земи и виждайки укрепването на християнските си съседи, тръгват по пътя на християнизацията. Последният унгарски княз и първи крал на Унгария - Ищван I, насърчава разпространението на християнството, а церемонията по коронясването му носи международна легитимност на християнски монарх. Почитан е от църквата за светец и е една от най-изявените исторически фигури в историята на страната. Следват поетапни териториални разширения на кралството, като в началото на XII век то вече достига Адриатическото крайбрежие.

 

???????? Днешна Унгария, чиито граници са определени след Първата световна война, е разположена на площ от 93 030 кв. км в Централна Европа и е без излаз на море. Страната заема основната част от Среднодунавската низина, което определя нейния основно равнинен релеф (по-голямата част от страната има надморска височина под 200 м). Хълмове и ниски планини заемат територии към границата със Словакия, където е и най-високата точка – 1014 м. Климатът е умерен, континентален. Населението на страната е 9,7 млн. души, сравнително равномерно разпределено, а най-населен град е столицата Будапеща. Най-добрият природен ресурс на страната е плодородната земя, като 70% от общата територия е подходяща за земеделие. Въпреки това селското стопанство осигурява само 4% от БВП, за сметка на сектора на услугите, чийто дял е 65%. Унгария разчита силно на външната си търговия с акцент върху износа, като неин главен търговски партньор е Германия. Голяма роля за унгарската икономика играе туристическият сектор, чийто два основни центъра са езерото Балатон и района на Будапеща. Страната е член на Европейския съюз от 2004 г., а сред основните ѝ икономически предизвикателства към днешна дата са корупцията и недостиг на работна ръка, свързан с демографския спад и миграцията.

 

✅ Кралство Унгария с границите му в началото на XII век (горе) е показано в карта от ???? Атлас по история и цивилизации за 6. клас.

 

✅ Съвременна Унгария (долу) е показана в ???? Стенната природогеографска карта на Европа.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари