Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Молдова

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? 27 август е национален празник в една от бившите съветски републики – Молдова. Молдовците отбелязват Ден на независимостта. На 27 август през 1991 г. Молдовска ССР приема Декларация за независимост и обявява изтеглянето си от Съветския съюз. За тази стъпка властта в републиката се позовава на „хилядолетна история“ и „непрекъсната държавност“. За основател на независимото Княжество Молдова (Молдавия) се счита Богдан I, който в средата на XIV век вдига бунт срещу унгарското управление в региона по това време. През 1365 г. Кралство Унгария признава княжеството за самостойно, а в територията му влизат освен заемите на днешна Молдова и части от днешна Румъния и Украйна. В началото на XVI век Молдавия отслабва и става васал на Османската империя. В края на XVIII век северната част от княжеството – Буковина, е придобито от Хабсбургската монархия, а в началото на XIX век източната му част – Бесарабия, е присъединена към Руската империя. През 1861 г. останалата част от княжеството се слива с Влахия и по-късно обединената държава става Кралство Румъния. Останалата към Руската империя територия се присъединява към Румъния след Първата световна война, но след Втората световна война е включена в Съветския съюз, където остава до 1991 г. Именно по-голямата част от тази, разменяна между Румъния и Русия територия, образува Молдовска ССР, определяща границите на съвременна Молдова.

 

???????? Република Молдова е разположена в Източна Европа на площ от 33 846 кв.км без излаз на море. Релефът ѝ е предимно равнинен, като най-високото възвишение на територията ѝ е едва 430 м. Преобладава степната растителност, а климатът е умерено-континентален. Населението на страната наброява 3,3 млн. души, преобладаващо православни християни. Официалният език е молдовски (румънски). Най-голям град в страната е столицата Кишинев с ок. 600 хил. жители. Заради продуктивните земеделски земи и умерен климат, най-важен дял в икономиката на Молдова има селскостопанският сектор, в който основните продукти са плодове, зеленчуци, пшеница, вино и тютюн. Съответно най-развитият индустриален отрасъл е хранителната промишленост. Малкото природни енергийни ресурси в страната я правят зависима от вноса на нефт, въглища и природен газ от Русия.

 

✅ Независима Молдова е показана в картата „Балканите след 1989 г.“. Цялата карта, както и още карти, в които може да се проследят териториалните и политически промени от възникването на независимото княжество до днес , ще откриете в ???? Исторически атлас на Югоизточна Европа.

 

✅ Молдова е показана и като част от природогеографската карта „Балкански полуостров“, която ще откриете в ???? Атлас на света.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари