Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Мексико

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 16 септември е национален празник на Мексико. В латиноамериканската страна отбелязват Ден на независимостта. Територията на днешната държава е била дом на напреднали цивилизации, сред които най-важните - на маите и на ацтеките. През 1519 г. в земите на днешно Мексико навлиза отряд испански конкистадори, воден от Ернан Кортес. Две години по-късно империята на ацтеките е унищожена и Испанската империя колонизира региона. Основано е вицекралството Нова Испания - най-важната испанска колония в Новия свят. Територията на Мексико е част от вицекралството в продължение на 3 века, през които е източник на природни ресурси и богатства за Испания. Коренното население е подчинено, експлоатирано и значително намалява поради епидемични заболявания. В началото на XIX век Нова Испания започва борба за политическа независимост. На 16 септември 1810 г., в малкото градче Долорес, свещеникът Мигел Идалго и Костиля обявява бунт срещу управлението. Въстанието прераства в националноосвободителна война за независимост, която завършва през 1821 г., когато испанската корона признава независимо Мексико. То включва освен настоящата територия на страната, и обширни територии, които по-късно са завледени от САЩ.

 

???? Мексико е държава, разположена в южната част на Северна Америка, на площ от 1 972 550 кв. км. Релефът е преобладаващо планински. Голяма част от площта на страната е заета от Мексиканската планинска земя (Мексиканското плато), разположена централно и обградена от изток и от запад съответно от планинските вериги Източна Сиера Мадре и Западна Сиера Мадре, част от Кордилерите. Климатът е тропичен, но силно повлиян от планинския релеф, което способства и за голямото разнообразие на растения и животни. Мексико е дом на 10-12% от световното биоразнообразие. Населението на страната е 126 млн. души, от които приблизително една четвърт живеят около и в столицата Мексико. Официален език е испанският, а преобладаваща религия – католицизмът. Страната е богата на природни ресурси, а икономиката ѝ е 12-та по големина в света. В същото време обаче голям процент от населението живее в бедност, заради висока степен на неравномерност в разпределението на доходите.

 

✅ Нова Испания е отбелязана на карата „Велики географски открития, XV-XVII век“. Цялата карта ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 

✅ Съвременно Мексико е показано на природогеографска карта на Северна Америка, част от ???? Атласа на света.

 

✅ Стенна карта ???? Велики географски открития, XV-XVII век“.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари