Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Саудитска Арабия

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 23 септември е национален празник на най-голямата държава в Близкия Изток – Саудитска Арабия. В страната отбелязват обединението на страната през 1932 г., когато кралствата Наджд и Хиджаз стават една обща държава. На територията, която днес съставлява Саудитска Арабия, са съществували няколко древни култури и цивилизации, а също така е и родно място на исляма. В началото на VII век ислямският пророк Мохамед обединява населението на Арабия в единна държава. Неговите последователи разширяват териториите под властта на мюсюлманите далеч извън пределите на полуострова, завладявайки земи в Азия, Африка и Европа. През XVI век османците завладяват части от Арабския полуостров – територии покрай Червено море и Персийския залив, и претендират и за контрол над централните части. След Арабското въстание (1916-1918 г.) и края Първата световна война, османският контрол над Арабия е прекратен. Още преди това – от 1902 г. започва 30-годишна кампания за обединяване на по-голямата част от Арабския полуостров. Тя е осъществена от Ибн Сауд, който тръгвайки от Рияд, постепенно поема контрол над Наджд и Хиджаз. Така през 1932 г. е образувано Кралство Саудитска Арабия, а основателят му Ибн Сауд е първият му крал.

 

???? Саудитска Арабия заема територия от 2 149 690 кв.км, което я прави най-голямата държава по площ на Арабския полуостров, който от своя страна е най-големият полуостров в света. Тя има брегова линия и по Червено море и по Персийския залив. По-голямата част от територията на страната е заета от пустини и полупустини. Климатът се характеризира с големи температурни разлики. Населението на кралството е ок. 34,7 млн. души, от които 85% живеят в градовете. Най-голям град е столицата Рияд, а градовете Мека и Медина са важни религиозни и културни центрове. Официален език е арабският. Саудитска Арабия е абсолютна монархия, в която кралят е държавен глава и ръководител на правителството. Страната е водещ производител на нефт и природен газ и притежава около 16% от доказаните петролни запаси в света. Тя е най-големият износител на петрол и има водеща роля в ОПЕК (Организация на страните износителки на петрол). Петролният сектор осигурява близо 87% от бюджетните приходи. В кралството има проблеми със спазването на човешките права – извършват се смъртни наказания, жените са в изключително неравностойно положение, липсва религиозна свобода.

 

✅ Саудитска Арабия е показана на картата „Близък и Среден Изток“. Цялата карта ще откриете в ???? Атлас на света.

 

✅ Карти на Азия ще откриете в ???? Атлас по география и икономика за 5., 6. и 7. клас.

 

✅ Стенна карта ????Поява на исляма и арабска експанзия“.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • таня конярова
    Здравейте, дали е възможно да се свържа с вас и да заплатя тази карта, за да мога да я изпълзвам за учебник по религия, в който участвам като автор? надявам се на съгласие и информация, благодаря!
    Отговори ›
    • Датамап
      Здравейте, моля пишете на нашия имейл по този въпрос - office@datamap.bg, за да обсъдим възможностите.
«1»