Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Германия

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 3 октомври е национален празник на Германия - Ден на германското единство. В страната отбелязват обединението през 1990 г. на Федерална република Германия (ФРГ) и Германската демократична република (ГДР) в една държава. Обединението официално завършва близо година след важната първа стъпка към това събитие - падането на Берлинската стена (9 ноември 1989 г.), която в продължение на 28 години отделя Западен Берлин от Източен Берлин и околната ГДР. Двете отделни държави са създадени през 1949 г., 4 години след капитулацията на Нацистка Германия във Втората световна война. Федерална република Германия включва определените след войната английска, френска и американска окупационни зони и нейна столица става град Бон. Тя става член на ключови западни организации, като Европейската икономическа общност и НАТО. Германската демократична република от своя страна включва територията на съветската окупационна зона, а нейна столица е Берлин (Източен Берлин). Тя участва в организациите на Източния блок – Съвет за икономическа взаимопомощ и Варшавски договор. Четиридесет години германците остават разделени от „Желязната завеса“ на Студената война, докато намерят пътя към обединение.

 

???? Германия заема площ от 357 581 кв.км в централната част на Европа и има излаз на Балтийско и на Северно море. Разположена е изцяло в умерения климатичен пояс, с целогодишно влияние на океански въздушни маси от запад. Релефът варира от низините на север през възвишенията в централните части до Алпите на юг, където е най-високата точка в страната връх Цугшпице (2962 м). Германия е втората по население държава в Европа (след Русия) и първа в Европейския съюз. Населението ѝ е ок. 83,2 млн. души, сравнително равномерно разпределено в територията на страната. Най-голям град е столицата Берлин с ок. 3,7 млн. жители. Страната има най-голямата икономика в Европа и е четвърта по номинален БВП в света. Световен лидер е в няколко индустриални сектора и трети по големина вносител и износител на стоки в света, сред които автомобили и части от превозни средства, фармацевтични продукти и други. Като развита страна, Германия предлага висок жизнен стандарт, което е и една от главните причини да е притегателна сила за много бежанци.

 

✅ Разделянето на Германия на окупационни зони е показано в картата „Европа след Втората световна война“. Цялата карта, както и карти на икономическите и военните организации на Източния и Западния блок след Втората световна война, ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 

✅ Съвременна Германия е показана на природогеографската карта на Централна Европа. Цялата ще я откриете в ???? Атлас на света.

 

✅ Различни карти на Европа, както и карта на Германия ще откриете в ???? Атлас по география и икономика за 5., 6. и 7. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари