Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Чехия

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 28 октомври е национален празник в Чехия. В страната отбелязват обявяването на независимостта на Чехословакия от Австро-Унгария през 1918 г. Територията на днешна Чехия в края на IX век влиза в пределите на Великоморавия, а след разпадането ѝ става част от Свещената Римска империя. След битката при Мохач през 1526 г. Бохемия постепенно е интегрирана към владенията на Хабсбургската монархия. В началото на XIX век чешките земи стават част от Австрийската империя, наследена от Австро-Унгария от 1867 г. Опитите на чехите да постигнат автономия в рамките на империята са потушавани. Идеите за съюз между чехи и словаци възникват още в началото на XX век, но чак по време на Първата световна война намират широко разпространение. Създаден е Чехословашки национален съвет, който започва действия за освобождението на чешките и словашките земи от Австро-Унгария. След войната съветът постига успех в кампанията за спечелване на признание от победителите и на 28 октомври 1918 г. обявява независима Чехословакия. По време на Втората световна война чешката територия е окупирана от нацистка Германия, но след 1945 г. отново е част от Чехословакия, която просъществува до 1993 г., когато от нея се отделят днешните Чехия и Словакия. Наименованието на страната произхожда от западнославянското племе чехи.

 

???? Чешката република е разположена в Централна Европа на площ от 78 866 km² без излаз на море. Релефът ѝ е разнообразен - равнини, хълмове, плата и ниски планини. Климатът е умереноконтинентален, а обграждащите страната планини спират преминаването на силни ветрове. Населението на Чехия е близо 10,7 млн. души, доста равномерно разпределено в по-голямата част от страната. Най-голям град е столицата Прага, в която живее малко над 10% от населението на страната. От 1999 г. републиката е член на НАТО, а от 2004 г. - на Европейския съюз. Чехия има развита експортно ориентирана пазарна икономика и може да се похвали с един от най-високите темпове на растеж на БВП и едни от най-ниските нива на безработица от страните в Европейския съюз. Индустриалният сектор съставлява около 37% от икономиката, като много добре е развито автомобилостроенето, както и производството на други превозни средства. Най-големият партньор за износ и внос на страната е съседна Германия.

 

✅ Независима Чехословакия е показана на картата „Европа след Първата световна война“. Цялата карта ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 

✅ Съвременна Чехия е показана е показана на природогеографската карта „Централна Европа“, която ще откриете в ???? Атлас на света.

 

✅ Различни тематични карти на Европа ще намерите в ???? Атлас по география и икономика за 5., 6. и 7. клас.

 

✅ Стенна ???? природогеографска карта на Европа.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари