Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Генерал Георги Тодоров

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 16 ноември 1934 г. завършват дните на един достоен български военен командир, който през дългия си боен стаж участва в пет последователни войни за Родината си - ген. Георги Тодоров. 
Роденият през 1858 г. в Болград бесарабски българин на 19-годишна възраст се записва като доброволец в Българското опълчение и взема участие в Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). Решен да се отдаде на военно дело, след войната той заминава за Русия, за да учи в Николаевската военна академия. При избухването на Сръбско-българската война (1885 г.) се завръща в страната, назначен е за началник на отряд, действащ около Видин и Кула и участва в победоносните боеве в района. Георги Тодоров става началник на 7 пехотна Рилска дивизия в Дупница и с нея участва в Балканската война (1912-1913 г.). Командваната от него дивизия напредва успешно към Солун, а по-късно е прехвърлена към полуостров Галиполи, където героично отблъсква турците при Булаир и участва в боевете при Шаркьой. По време на Междусъюзническата война (1913 г.) отново като командир на Рилската дивизия, участва в битката при Калиманци, завършила с българска победа. Доказал своите качества на военачалник, при включването на България в Първата световна война ген. Тодоров е назначен за командир на II българска армия, която настъпва към Македония. По-късно поема командването на III българска армия, повишен е в звание генерал от пехотата, а от септември 1918 г. е главнокомандващ на Действащата армия. За достойното си участие и заслуги в битките ген. Георги Тодоров многократно е награждаван с ордени. След 42 години отдадени на военното дело, генералът се оттегля от армията през 1919 г. Умира в София на 76-годишна възраст.

 

✅ Участието на VII Рилска дивизия в Балканската война и боевете при Булаир и Шаркьой са показани в картата „Балканска война, 1912-1913 г.“. Цялата карта, както и карти на всички войни, в които е участвал ген. Георги Тодоров, ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас.

 

✅ Карти на войните, които страната ни води след Освобождението, ще откриете и в ???? Атлас по история и цивилизации за 7. клас.

 

✅ Стенна карта ???? Балканската война (1912-1913 г.).

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари