Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Кения

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 12 декември е национален празник в една бивша британска колония, а днес независима държава - Кения. Кенийците отбелязват именно своя Ден на независимостта. Територията на страната е част от региона, за който много учени считат, че е прародина на човечеството. Там са открити едни от най-древните останки на предшественици на съвременния човек (Homo sapiens). Дълго време е обитавана от хора, близки до сегашните етиопци, а до първото хилядолетие от новата ера там се заселват и банту. През VII и VIII век по крайбрежието възникват арабски и африкански селища. Влиянието на арабските търговци е прекъснато след пристигането до кенийските брегове на португалската експедиция под командването на Вашку да Гама (1498 г.), търсеща морски път към Индия. В началото на XVI век португалците превземат много пристанищни градове в района, служещи им като междинни точки по пътя към Индия. Въпреки това територията на днешна Кения е колонизирана чак три века по-късно. През 1895 г. тя става британски протекторат, а през 1920 г. т.нар. Британска Източна Африка официално става колония. Няколко години по-късно започва националноосвободително движение. На 12 декември 1963 г. страната получава своята независимост, неин първи министър-председател и по-късно президент става водачът на освободителното движение - Джомо Кениата.

 

???? Република Кения е разположена в Източна Африка на площ от 581 309 кв.км, като екваторът минава приблизително през средата на страната. Има излаз на Индийския океан с малко над 500 км брегова линия. Климатът е субекваториален. От ниските релефни форми край бреговете теренът се издига на запад, където са планинските вериги. Планината Кения, която е дала името на страната, достига 5199 м височина и е втора по височина планина в Африка след Килиманджаро. Населението е е ок. 50 млн. души, силно концентрирано на запад покрай езерото Виктория, на югоизточното крайбрежие и около столицата и най-голям град - Найроби. Официални езици са английски и суахили, а преобладаваща религия – християнството. В последните години страната има значителен напредък в дългогодишната си борба с високата смъртност, следствие на разпространението на СПИН. Макар че Кения е от големите икономики в Източна Африка, тя е бедна страна, а населението ѝ е с ниски доходи. Гръбнак на кенийската икономика е селското стопанство, даващо 1/3 от БВП. Около 75% от населението изкарват прехраната си от този сектор. Постепенно туризмът също започва да заема все по-важно място в икономиката, но развитието му е негативно повлияно от събития, свързани с терористични дейности и нестабилност на североизточните граници на страната.

 

✅ Природогеографската карта на Африка е част от ???? Атлас по география и икономика за 5., 6. и 7. клас.

 

✅ Политическата карта на Африка е част от ???? Атлас на света.

 

✅ Карти, разглеждащи първите европейски владения в Африка, колониите, както и деколонизацията в страните на континента, ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 

✅ Стенна карта ????Деколонизация“.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари