Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Първото изкачване на Рорайма

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 18 декември 1884 г. е първото успешно изкачване на най-високия връх на планината Рорайма. Това прави английският изследовател и ботаник Евърард Им Търн. Организираната от него експедиция до считания за недостъпен до този момент връх е финансирана от Британското кралско географско дружество и има за цел опознаване и изследване на района. Той прави много снимки и описания, а също донася оттам непознати до този момент представители на флората и фауната. След завръщането си от Южна Америка пише няколко произведения, свързани с експедицията и удивителните находки, а негова лекция за този непознат свят вдъхновява писателя Артър Конан Дойл да напише своя приключенски роман „Изгубеният свят“ (1912 г.). След това успешно изкачване, много бързо се организират нови експедиции, съставени от ботаници, зоолози и геолози, които да направят нови открития.

 

⛰ Планината Рорайма е платовидна планина, част от Гвианската планинска земя. Попада на територията на три държави - Бразилия, Гаяна (Гвиана) и Венесуела (85%). Най-високата точка на планината (2810 м) е откъм южната част на високите скали, заобикалящи платото, на територията на Венесуела. Откъм Венесуела е и най-удобният за изкачване маршрут. Повърхността на обвитото в гъсти мъгли и облаци плоско плато е приблизително 34 кв.км. То е среда, различна от екваториалните гори и саваната в подножието му, а силните валежи допринасят за образуването на много пещери. Заради ендемитите, които се срещат основно по високите части на платото, голяма територия от Рорайма е част от национални паркове на Венесуела и Бразилия. Името на планината е дадено от местното индианско племе – пемони. „Ророй“ на техния език означава "синьо-зелен", а „ма“ означава "велик". Свързана е с много техни митове. Поради своето сравнително късно проучване, дълго време Рорайма се е считала за най-високата точка на Гвианската планинска земя.

 

✅ Рорайма с най-високата ѝ точка е отбелязана в природогеографската карта на Южна Америка. Цялата карта ще откриете в ???? Атлас по география и икономика за 5., 6. и 7. клас.

 

✅ Стенна ???? Природогеографска карта на Южна Америка.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари