Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Ватикан

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? На 11 февруари 1929 г. в Рим Кралство Италия и Светия престол подписват система от договори, с които италианската държава признава на Ватикана статут на независима държава. Приложена е и карта, определяща точно границите на държавата. Т.нар. Латерански договори (по името на двореца, в който са подписани) определят също Римокатолическата църква да бъде финансово компенсирана за загубата на земите на Папската държава и предоставят на римокатолицизма специален статут в Италия. Над 10 века римските папи са управлявали значителни части от Апенинския полуостров. В средата на XIX век, когато започва Обединението на Италия, Папската държава се съпротивлява на включването ѝ в създаването на новата държава, но много от земите ѝ бързо са завзети, а през 1870 г. и Рим е анексиран. Следват години на спорове между италианската държава и папите „затворници“, чиято власт се разпростира единствено на Ватиканския хълм в западната част на Рим, за определяне на статута на тази територия. Латеранските договори от 1929 г. слагат край на споровете, oпределяйки на Ватикана статут на суверенна територия, управлявана от Светия престол.

 

???? Държавата Ватикан е най-малката държава в света и по площ, и по население. Заема територия от едва 0,44 кв.км на едноименния римски хълм, който достига височина 78 метра. Няма излаз на море, а климатът, както и този на Рим, е умерен, средиземноморски, с мека зима и горещо лято. Населението на града-държава е близо 500 души от различни националности, преобладаващо от италиански и швейцарски произход (поради присъствието на известните швейцарски гвардейци). Официалният език на Ватикана е италиански, а латинският е официален за Светия престол и издаваните от него документи. Ватиканът е абсолютна, унитарна монархия, в която папата упражнява основната законодателна, изпълнителна и съдебна власт. Уникалната икономика на страната се поддържа финансово от различни източници - дарения от вярващи, продажба на пощенски марки и сувенири, такси за вход в музеи и други. Ватиканът, на чиято територия се намират базиликата Свети Петър, Апостолическият дворец, Сикстинската капела и редица музеи, е изключително богат център на културата и изкуството. Там се съхраняват едни от най-известните произведения на изкуството, с изключителна значимост и големи колекции от древни ръкописи. 

 

✅ Краят на Папската държава е показан в картата „Обединение на Италия, 1859-1870 г.“. Цялата карта ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 

✅ Държавата Ватикан е отбелязана на Политическата карта на Европа. Цялата карта ще откриете в ???? Атлас по география и икономика за 5., 6. и 7. клас.

 

✅ Стенна карта ????Обединение на Италия, 1859-1870 г.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари