Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Античният театър в Пловдив

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? Античният театър в Пловдив е една от най-посещаваните туристически забележителности в България. Разположен в Стария град между две от тепетата, той е разкрит при археологически разкопки в периода 1968 до 1979 г. и по-късно е реставриран, за да може днес посетителите да усетят величествената му структура. Построен е в края на I век сл.Хр. или началото на II век (вероятно по време на управлението на римския император Траян) и е използван за театрални представления, състезания, събрания и гладиаторски битки. В изграждането му са съчетани елинистически и римски елементи. Сцената е украсена със статуи, фризове, колони. Римският театър е събирал около 6000 зрители, които са се разполагали на  28 реда мраморни седалки, а почетните места на магистрати и видни граждани са с надписи. Бил действащ до V век.
Пловдивският античен театър е един от най-добре запазените в света. Освен като туристически обект, днес той служи за сцена и на много културни събития.

 

✅ Античният театър е една от забележителностите, показани с рисунка в картата ???? 200 туристически обекта в България“.

 

???? Картата не само дава идеи за посещения на природни и културни забележителности, но и подсказва как да ги съчетаете с пътуване, в която и да е посока в страната. На гърба ѝ има кратка полезна информация за всеки обект.

 

???? Ще я откриете и в ???? английски вариант за посетители от чужбина.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари