Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Анастасия Димитрова

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На Международния ден на жената да си припомним за българската учителка Анастасия Димитрова, допринесла специално за образованието на жените през трудните времена, когато страната ни е под османско владичество.
Анастасия Димитрова е родена на 12 май 1815 г. в Плевен. Семейството ѝ е бедно, но тя има късмета да открие благодетелка в лицето на майката на врачанския епископ Агапий, която се заема с образованието ѝ. По-късно Анастасия отива в Калоферския девически манастир, където изучава история, география, граматика и аритметика. След завръщането си в родния град, получава подкрепа и финансова помощ от епископ Агапий Врачански за създаване на девическо училище. Така през октомври 1841 г. в Плевен е открито първото светско девическо училище в българските земи. Освен от Плевен, към него прииждат и млади момичета от Враца, Ловеч, Търново и други градове. Анастасия използва взаимоучителния метод на преподаване, а само четири години след откриването на училището тя обучава около 90 девойки. Възрожденската учителка преподава светски науки, но и възпитава национално самосъзнание в ученичките си. Това разгневява турските власти и те я привикват за обяснения, но за щастие без сериозни последствия. През 1852 г. се омъжва и напуска училището, но продължава с просветителската си дейност още дълги години, като приема и преподава в дома си. Няколко години преди смъртта си се замонашва и отива в манастир в Йерусалим. Там завършват дните на първата българска светска учителка, която с дългогодишната си преподавателска дейност полага основите на девическото образование в страната ни и се нарежда сред духовните ни будители. Нейните възпитанички продължават делото ѝ и го разпространяват. Девически училища започват да се разкриват в още градове, давайки възможност на все повече девойки да получат образование.

 

✅ Първото светско девическо училище в българските земи е отбелязано в картата "Българска просвета, XIX век". Цялата карта ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас.

 

✅ Картата ще откриете и в ???? Атлас по история и цивилизации за 7. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари