Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Норвегия

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 17 май е национален празник на страната, чието име означава "северен път"- Норвегия. В страната отбелязват Ден на конституцията, подписана от Учредителното им събрание на 17 май 1814 г.
Счита се, че обединена Норвегия води началото си от IX век, когато владетелят Харалд I подчинява и обединява малки викингски кралства в южния край на днешната държава и става първи неин крал. В края на X и началото на XI век скандинавските вярвания постепенно са заменени от християнството, което допринася и за намаляването на викингската експанзия в Европа и края на Викинговата епоха, норвежкото кралство започва да се преобразува. През 1397 г. Норвегия влиза в съюз с Дания и Швеция (т.нар. Калмарска уния), който по-късно продължава като датско-норвежки съюз и е под датско управление повече от четири века. Оказала се от губещата страна по време на Наполеоновите войни, през 1814 г. Дания е принудена да отстъпи Норвегия на шведския крал. Използвайки този момент, норвежците обявяват независимост и създават своя конституция. Следва нахлуване на военни сили на Швеция в страната и в крайна сметка Норвегия приема новия съюз под управлението на шведския крал, но с условието да запази конституцията си и да има независими институции. През XIX век национализмът в страната нараства, което води до референдум за прекратяване на съюза през 1905 г. След него Норвегия става изцяло суверенна държава.

 

???? Кралство Норвегия заема западната и най-северната част на Скандинавския полуостров. Към територията му се включват и арктическит остров Ян Майен и архипелагът Свалбард. Общата площ на страната е 385,2 хил. кв.км, от които сушата е 361,2 хил. кв.км. Климатът е умерен с морско влияние, към северните части преминава към субполярен, а на Свалбард е полярен. По-голямата част от Норвегия е заета от високи плата и планини, разкъсани от плодородни долини, има и множество ледници. Бреговата линия е дълбоко разчленена от фиорди. Населението на страната е ок. 5,5 млн. души, живеещо предимно в южните части, където климатът е по-мек и има по-добра свързаност с континентална Европа. Най-големият град е столицата Осло. Официални езици са норвежки и саамски езици, а преобладаваща религия е лутеранството. Норвегия е конституционна монархия с демократична парламентарна система на управление. Страната е богато надарена с природни ресурси като нефт и газ, риба, гори и минерали и е от водещите световни износители на петрол и морски дарове. Има стабилна икономика и висок БВП на глава от населението. Част е от НАТО, но не членува в Европейския съюз. Дълги години страната държи лидерство в списъка на страните за Индекс на човешкото развитие, а също така има и едно от най-ниските нива на престъпност в света.

 

✅ Норвегия е показана в природогеографска и политическа карта, които са част от ???? Атлас на света.

 

✅ Природогеографска, политическа, както и различни тематични карти на Европа ще откриете в ???? Атлас по география и икономика за 5., 6. и 7. клас.

 

✅ Стенна ???? Карта на Европа.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари