Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Грузия

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? На 26 май в Грузия се отбелязва Ден на независимостта. На този ден през 1918 г. грузинското Народно събрание обявява независимостта на страната от Съветска Русия.
В региона на днешна Грузия през Античността са съществували малки царства. По-късно територията попада под римско влияние, а след това през определени периоди е персийско, византийско или арабско владение. Като обединено царство Грузия достига своя политически връх по време на царуването на Давид IV Строителя и царица Тамара през XI и XII век. Грузинският "златен век" е прекъснат от монголското нашествие от 1236 г. и страната е подчинена на монголите. Впоследствие Османската и Персийската империя се надпреварват за влияние в района, а Грузия е разпадната на няколко царства. През 1783 г. едно от грузинските царства влиза в съюз с Руската империя, която започва анексиране. През XIX век вече цяла Грузия поетапно е присъединена към Русия. След Руската революция (1917 г.) грузинците виждат удобен момент да се откъснат от руската власт и на 26 май 1918 г. обявяват независимост. Тя обаче трае само три години, защото през 1921 г. страната е окупирана от Съветския съюз и става съветска република. През 1991 г., след разпадането на СССР, възвръща независимостта си.

 

???? Грузия е разположена в Кавказкия регион, на границата на Източна Европа и Западна Азия, и е с излаз на Черно море. Площта ѝ обхваща 69 700 кв.км, от които над 87% са планини и полупланински райони. Низинната част е заключена между Черноморското крайбрежие на запад, Голям Кавказ на североизток и Малък Кавказ на юг. Климатът е субтропичен в западната част към умереноконтинентален в източната част на страната. Населението на Грузия е почти 5 млн. души, концентрирано основно в централните части на страната и особено в столицата Тбилиси. Официалният език е грузински, а преобладаващата религия - православие. Сред основните природни ресурси са дървен материал и находища на манган, желязо и мед. Основните икономически дейности на Грузия включват отглеждане на селскостопански продукти като грозде, цитрусови плодове и др., производство на напитки, добив на полезни изкопаеми. Страната е член на редица международни организации, сред които Съвета на Европа и Организацията за черноморско икономическо сътрудничество и се стреми към към членство в НАТО и Европейския съюз.

 

✅ Грузия е показана на стенната ???? Природогеографска карта на Европа.

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари