Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Битката при Маджента (1859 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

⚔ На 4 юни 1859 г. край градчето Маджента (регион Ломбардия) се води решителна битка, важна за процеса на италианското обединение. Тя е в рамките на Австро-итало-френската война (1859 г.), известна и като Втората война за италианска независимост. Година преди войната Франция и Кралство Сардиния се споразумяват Франция да подкрепи усилията на Сардиния за изтласкване на Австрия от италианските земи в замяна на териториална компенсация - херцогство Савой и графство Ница. Сардиния мобилизира армията си, а в отговор австрийска войска навлиза в Пиемонт. Малко по-късно, в изпълнение на споразумението, Франция обявява война на Австрийската империя. Австрийското нашествие в Пиемонт е спряно от пристигането на френските войски, лично оглавявани от Наполеон III. Френските сили, подкрепени от пиемонтски войскови части, преминават в настъпление, а австрийските сили се разделят на две, очаквайки нападение и при друг италиански град. Съюзниците атакуват на 4 юни при Маджента, изправяйки се само срещу част от вражеската армия. След часове сражения, австрийските полкове продължават да се бият, но са претърпели сериозни загуби и военачалникът им нарежда отстъпление. Победата на Наполеон III отваря Ломбардия за съюзническите сили и след още една френско-сардинската победа битката при Солферино на 24 юни, идва краят на войната. Австрия отстъпва Ломбардия на Франция, която от своя страна я предава на Сардиния в замяна на Савоя и Ница. На следващата година Кралство Сардиния анексира централните италиански държави. През 1861 г. е провъзгласено Кралство Италия.

 

???? Любопитен факт е, че в памет на битката и кръвта, пролята край италианския град, синтезирано малко по-късно същата година анилиново багрило в пурпурен цвят е наречено "маджента".

 

✅ Битката при Маджента и битката при Солферино са показана в картата "Обединение на Италия, 1859-1870 г.". В нея са отбелязани границите на Кралство Сардиния до 1859 г. (оранжев контур), териториите, отстъпени на Франция, поетапното разширение на Кралство Сардиния и други важни моменти от историята на италианското обединение. Цялата карта ще откриете в  ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 

✅ Стенна карта  ???? "Обединение на Италия, 1859-1870 г. Обединение на Германия, 1866-1871 г.".

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари