Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Португалия

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 10 юни е национален празник на Португалия. В страната се отбелязва Ден на Португалия, посветен на португалския поет, определян като национален поет на страната, Луиш ди Камоинш. Авторът на голям брой лирични и драматични произведения е най-известен с поемата "Лузиада", разказваща за възхода и силата на Португалия и разпространението на нейното влияние по света. През XV и XVI век Португалия е глобална империя, голяма морска, икономическа и политическа сила. Приживе творчеството на Луиш ди Камоинш не получава полагаемото му се внимание, но скоро след смъртта му на 10 юни 1580 г., започва да печели голям престиж в различни страни. Сравняван с Шекспир, Омир, Вергилий и Данте, той се е превърнал в един от най-силните символи на страната си.

 

???? Република Португалия е разположена в западната част на Пиренейския полуостров, като в общата й площ от 92,2 хил. кв.км, влизат и атлантическите архипелази Азорски острови и острови Мадейра. На територията на страната се намира най-западната част на континента Европа - нос Кабу да Рока. Континентална Португалия е разделена от река Тежу, северно от която релефът е планински, а на юг преобладават хълмисти равнини. Със средиземноморския си климат страната е една от най-топлите в Европа. Населението на Португалия е 10,3 млн. души, концентрирано предимно покрай атлантическия бряг. Най-голям град е столицата Лисабон. Официален език е португалският, а преобладаваща религия - католицизмът. Португалия е страна с развита икономика и висок стандарт на живот. Има силни традиции в риболовния сектор и е една от страните с най-висока консумация на риба на глава от населението. Тя е и най-големият производител на корк в света, а също и голям износител на вино. Португалия е сред основателките на НАТО, членка е на Европейския съюз и е една от първите държави в еврозоната. Страната е оставила своя културен отпечатък и езиково влияние в различни краища на земното кълбо. Португалски език говорят около 240 млн души по целия свят.

 

✅ Португалия е показана в картата "Испания и Португалия". Цялата карта, както и врезка с Азорските острови и Мадейра, ще откриете в  ???? Атлас на света.

 

✅ Стенна  ???? Природогеографска карта на Европа.

 

✅ Португалските колониални владения ще откриете в стенната карта  ???? "Велики географски открития, XV-XVII век".

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари