Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Перу

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 28 юли е национален празник на Перу - Ден на независимостта. В страната отбелязват годишнина от обявяването на независимостта си от Испания на 28 юли 1821 г.
Перуанската територия е била дом на няколко видни предколумбови цивилизации, най-известна от които е тази на инките. Голямата империя на инките е завладяна от испанските конкистадори през 1533 г. Започва дълъг колониален период под испанска власт. През 1542 г. е създадено Вицекралство Перу, управлявано от столицата Лима. Индианското население е използвано като безплатна работна ръка, природните ресурси, особено злато и сребро, са усвоявани активно и носят големи приходи за испанската корона. Постепенно сред местното население е наложено християнството в не малка степен по насилствен път. В началото на XIX век южноамериканците са във вълна от войни за независимост и след военна кампания на аржентинския лидер Хосе де Сан Мартин към Лима на 28 юли 1821 г. е обявена независимостта на Перу. С пълното освобождаване на страната се заема Симон Боливар, а независимостта е осигурена през 1824 г. след победа над испанската армия в битката при Аякучо

 

???? Република Перу е държава в северозападната част на Южна Америка, граничеща на запад с Тихия океан. Разположена е върху площ от 1 285 216 кв.км с разнообразен релеф - крайбрежна равнина на запад, високите части на Андите към центъра, а на изток - части от Амазонската низина. Върху вариращия климат на страната охлаждащо влияние има студеното Перуанското течение. Разнообразният климат е един от факторите за мегаразнообразието на биологични видове там. Населението на Перу е 32,3 млн. души, преобладаващо метиси (60%). Най-гъстонаселен е крайбрежният район, особено към столицата Лима, която е и най-големият град в страната. Преобладаваща религия е католицизмът, а официален език е испанският, като в някой райони за официални езици са признати и местните кечуа и аймара. Сред природните ресурси на Перу са мед, злато, сребро, нефт и дървен материал, а крайбрежните води осигуряват и богат риболов. Икономиката на страната е силно зависеща от износа на минерали и метали. Въпреки икономическия растеж на Перу през последните години, около 30% от населението му продължава да живее в бедност.

 

✅ Природогеографска и политическа карта, както и различни тематични карти на Южна Америка ще откриете в ???? Атлас по география и икономика за 5., 6. и 7. клас.

 

✅ Стенни ???? карти на Южна Америка.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари