Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Кот д'Ивоар

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 7 август e национален празник на африканската държава Кот д'Ивоар - Ден на независимостта. В страната отбелязват годишнина от получаването на пълна независимост от Франция през 1960 г. Територията на днешен Кот д'Ивоар е управлявана от различни малки кралства до пристигането на европейците, които постепенно започват да увеличават присъствието си там. Най-ранното регистрирано европейско пътуване до Западна Африка е извършено от португалците в края на XV век. Португалските търговци обаче постепенно са изтласкани от французите, които през XVII век започват заселване и проникване и към по-вътрешни части, въпреки съпротивата на африканското население. През 1843 г. е установен френски протекторат, а от 1893 г. Кот д'Ивоар вече е колония. Името на колонията в превод от френски означава "Бряг на слоновата кост" и отразява основната търговия, която се е извършвала по крайбрежието там - износ на слонова кост. През колониалния период много от племената се борят да запазят културната си идентичност, на фона на разширяващото се използване на френски език, обичаи и закони. След получаването независимостта си, страната поддържа тесни контакти с Франция.

 

???? Кот д'Ивоар е държава от Западна Африка на брега на Атлантическия океан, разположена на площ от 322 463 кв. км. Релефът е предимно равнинен, стигащ до планински на северозапад. Населението на страната е 28,7 млн. души, от различни етнически групи, най-силно концентрирано около градовете по атлантическото крайбрежие. Най-голям град и главен икономически център е крайбрежният Абиджан, а столица е Ямусукро. Официален език в Кот д'Ивоар е френският, но различните местни езици също широко се използват. Селското стопанство е доминиращо в икономиката на страната. Свързаните с него дейности ангажират приблизително две трети от населението. Кот д'Ивоар е най-големият производител и износител на какаови зърна в света и значителен производител и износител на кафе и палмова масло.

 

✅ Историческата карта "Деколонизация в Африка и Югозападна Азия", в която са отразени годините на придобиване на независимост на държавите, е част от ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 

✅ Съвременната политическа карта на Африка, както и различни тематични карти на континента ще откриете в ???? Атлас по география и икономика за 5., 6. и 7. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари