Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Битката при Мириокефалон (1176 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

⚔️ На 17 септември 1176 г. близо до разрушената крепост Мириокефалон във Фригия се води битка между войските на византийския император Мануил I Комнин и селджукските турци, предвождани от султан Килидж Арслан II. Мануил Комнин събира голяма армия в отговор на неизпълнение от страна на селджуките на клауза от мирен договор между двете страни и се насочва към Икония - султанската столица. По пътя пратеници на султана предлагат условия за мир, но императорът отказва и продължава с настъплението. Допуска обаче стратегическата грешка да не направи добро разузнаване на маршрута, което води силите му в засада в теснините на труден планински поход край Мириокефалон. Селджуките добре се възползват от тези условия, успешно атакуват частите, осигуряващи доставки, и унищожават обсадната техника. Ромейската войска търпи сериозни поражения, самият император трудно успява да се измъкне. След края на сраженията, той повежда оцелелите части обратно, отказвайки се от превземането на Икония. Подобно на битката при Манцикерт от 1071 г., битката при Мириокефалон е второто ключово събитие, което постепенно започва да наклонява везните на господството в Мала Азия към селджукските турци. След смъртта на Мануил Комнин през 1180 г. те разширяват значително владенията си за сметка на Византия.

 

✅ Битката при Мириокефалон е показана в картата "Византия, средата на XI-XII век". Цялата карта ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 6. клас.

 

✅ Ще я откриете означена и в картата "Балканите и първите кръстоносни походи", която е част от ???? Исторически атлас на Югоизточна Европа.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари