Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Туркменистан

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? На днешната дата една от бившите съветски републики - Туркменистан, има национален празник. В страната отбелязват Ден на независимостта, която обявяват с декларация на 27 октомври през 1991 г. след проведен референдум.
Днешен Туркменистан обхваща територия, която векове наред е била кръстопът на цивилизации. През Античността районът е бил последователно част от Персийската империя, империята на Александър Велики, Партското царство и Сасанидската империя. През Средновековието важни за историята на региона са нашествията на араби, които донасят исляма, и по-късно на номадското племе огузи, които вкарват тюркския туркменски език. През XI век от сливането на огузи с местните ирански племена се образува туркменският етнос. Създадена е Селджукската държава, а в следващите векове районът влиза в състава на различни държавни формирования. До края на XIX век територията е анексирана от Руската империя, а през 1924 г. е образувана Туркменската съветска социалистическа република. До независимостта Туркменистан достига с разпадането на Съветския съюз.

 

???? Туркменистан е държава от Централна Азия, разположена на площ от 491 210 кв.км, с излаз на Каспийско море. Близо 80% от територията ѝ е заета от пустинята Каракум - една от най-сухите пясъчни пустини в света. Климатът е сух субтропичен. За напояване и водоснабдяване в страната е изграден един от най-големите канали в света - Каракумският канал, дълъг 1375 км. Населението на Туркменистан е към 6 млн. души, като близо 50% от него живее във или около столицата Ашхабат. Официален език е туркменският, а преобладаваща религия - ислямът. Най-важните природни ресурси, с които страната разполага, са нефт, природен газ и сяра. В напояваните територии се развива интензивно земеделие, основно на памук за износ и пшеница за вътрешно ползване. Главен търговски партньор за износ на Туркменистан е Китай. А вносът ѝ е основно от Турция и Русия.

 

✅ Туркменистан е показан в Стенна политическа карта на света. Цялата карта ще откриете в три различни размера:
???? 100х70 см

???? 140х100 см

???? 200х140 см

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари