Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Камбоджа

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? На 9 ноември национален празник има Камбоджа. В страната отбелязват Ден на независимостта, до която достигат през 1953 г. Територията на днешна Камбоджа е била част от Кхмерската империя, наследила кралствата Фунан и Ченла, и съществувала в периода IX-XV век. По време на най-големия си разцвет, индуистко-будистката империя, носеща името Камбуджа, обхваща и териториите на Лаос, Виетнам и Тайланд. Упадъкът на държавата започва в началото на XIII век, главно заради нападения на съседните народи. През XV век тайландците превземат столицата ѝ и в следващите векове кралството все повече отслабва и става васал на съседите. За да спаси съществуването на страната през 1863 г. кралят приема френски протекторат, а през 1887 г. Камбоджа става част от Френски Индокитай. По време на Втората световна война територията ѝ е окупирана от Япония, а след това, в процеса на деколонизация, получава пълната си независимост от Франция през 1953 г.

 

???? Кралство Камбоджа е държава в Югоизточна Азия, разположена на полуостров Индокитай върху площ от 181 035 кв.км. Релефът ѝ е предимно равнинен с възвишения и ниски планини на югозапад и север. Климатът е субекваториален, мусонен, а биологичното разнообразие е сред най-богатите в района. Страната разполага с доста природни ресурси, сред които нефт и газ, дървен материал, скъпоценни камъни, желязна руда. Населението на Камбоджа е 16,7 млн. души, концентрирано на югоизток, особено около столицата и най-голям град Пном Пен. Официален език е кхмерският, а преобладаваща религия е будизмът (97%). Камбоджа е парламентарна изборна конституционна монархия. Тя е сред най-слабо развитите страни в света и е една от най-бедните в района. Напредъкът ѝ е възпрепятстван от корупция, ограничени човешки ресурси и високо неравенство в доходите. Над 50% от работната ръка е заета в селскостопанския сектор, в който основните култури, които се отглеждат са ориз, царевица, захарна тръстика и памук. Износът на текстил и облекло е от голямо значение за страната и съставлява голям процент от общия износ.

 

✅ Камбоджа е показана с годината, в която получава независимост от Франция в картата "Деколонизация в Югоизточна Азия". Цялата карта ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 

✅ Камбоджа е показана и в природогеографската карта от  ???? Атлас на света.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари