Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Мавритания

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 28 ноември е национален празник на Мавритания - Ден на независимостта.
През Античността районът е населяван от племето бафур и от берберите, които идват от север около III век. По време на арабската експанзия те са обект на чести набези от Омаядския халифат. Арабското присъствие кара много от берберските племена да се преселят по на изток. Търговията с арабско-берберското население дълго време е напълно достатъчна за европейските сили, без те да проявяват интерес към цялостно овладяване на територията на Мавритания. До началото на XIX век е колонизирано само мавританското крайбрежие. Чак в началото на XX век и вътрешността става част от Френска Западна Африка. На 28 ноември 1960 г. е провъзгласена независимостта на Мавритания от Франция. Следва почти половин век диктатура на управление и преврати.

 

???? Ислямска република Мавритания е държава в Северозападна Африка с излаз на Атлантическия океан. Разположена е на площ от 1 030 700 кв.км, като около 90% от нея е част от Сахара. Пустинният терен на места се редува с каменисти възвишения и скали. Има постоянно високи температури и редки валежи. Населението на страната е 4,2 млн. души, основно концентрирано в крайбрежната част, като почти 60% от него е на възраст под 25 години. Най-голям град е столицата Нуакшот. Религията е ислям, а официален език е арабският. Въпреки изобилието си от природни ресурси, сред които желязна руда, гипс, злато и нефт, Мавритания е бедна страна. Добивните суровини съставляват около три четвърти от общия ѝ износ, но близо половината ѝ население зависи от отглеждането на добитък и от риболова.

 

✅ Историческите карти (лява част) са свързани с колониалната история на страната и деколоницазията. Целите карти ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 

✅ Природогеографската и политическата карта (дясна част) са от съвременни карти на Африка. Ще ги откриете в ???? Атлас по география и икономика за 5., 6. и 7. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари