Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Нигер

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 18 декември e национален празник на Нигер. В страната честват Ден на републиката, посветен на официалното създаване на автономна република Нигер през 1958 г. Днешната държава продължава историята на няколко африкански кралства, които са заемали частично или цялостно територията ѝ. Номадските и земеделските племена, населяващи района го превръщат в зона за транссахарска търговия още през Ранното средновековие. От X век източните части на Нигер влизат в границите на държавата Канем, през XIV-XV век западните части са в Малийската империя, а най-голямата държава, която в своя пик на разширение през XV-XVI век е обхващала Нигер, е Сонхай. След разпадането ѝ в района съществуват няколко малки кралства, каквото е и положението, когато пристигат европейските колонизатори през XIX век. Франция започва колонизирането, срещайки решителна местна съпротива, но в крайна сметка територията става част от Френска Западна Африка. Обявяването на автономия през 1958 г. предшества независимостта, до която страната достига през 1960 г.

 

???? Република Нигер е държава в Западна Африка без излаз на море. Разположена е на площ от 1 267 000 кв.км, като около 80% от нея са част от пустинята Сахара. През страната минава река Нигер, която дава името на държавата и е основен източник на вода за населението. Климатът е предимно горещ и сух, по-влажен само в южните части. Населението е 24 млн. души, като по-голямата част от него живее в най-южните части на страната. Столица и най-голям град е Ниамей. Официален език е френският, а преобладаваща религия - ислямът. Има висока раждаемост и изразено неравенство между половете. Нигер е една от най-бедните страни в света и е последна в списъка на страните по Индекс на човешкото развитие. Икономиката ѝ зависи основно от земеделието, което се развива в по-плодородния юг, но и зависещо от периодичните продължителни суши, и от износа на суровини, сред които главно на уранова руда. След дълги години на военно управление от 2010 г. Нигер е демократична държава.

 

✅ Територията на Нигер в пределите на Френска Западна Африка са показани в стенната карта ???? "Колониалната система към 1914 г.".

 

✅ Границите на съвременната държава са показани в ???? Стенна природогеографска карта на света.

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари