Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Литва

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 16 февруари е национален празник на Литва - Ден на независимостта. На тази дата през 1918 г. във Вилнюс е приета резолюция, която провъзгласява независимостта на страната. Литва е наследник на Великото литовско княжество, образувано през XII век. През XIII и XIV век княжеството значително уголемява територията си, а от 1386 г. се обединява с Полша. Пълно обединение на държавите не е постигнато и те водят независима външна политика. През 1569 г. е сключен договор за обединение, с който се създава Полско-Литовското кралство - Жечпосполита. В края на XVI и през XVII век дуалистичната монархия е сред най-силните държави в Европа, но през XVIII век навлиза в упадък и постепенно е поделена между съседните държави. Литва остава под управлението на Руската империя до началото на XX век, когато провъзгласява независимостта си (1918 г.). През 1940 г., след навлизане на съветски войски, страната отново губи суверенитета си и е присъединена към СССР. На 11 март 1990 г. Литва става първата от съветските републики, която обявява своята независимост. Това е датата на вторият национален празник, който отбелязват в страната.

 

???? Република Литва е държава в Североизточна Европа с излаз на Балтийско море, разположена на площ от 65 300 кв.км. Има предимно равнинен и хълмист релеф, плодородни почви и умерен климат. Населението на страната е 2,7 млн. души, сравнително равномерно разпределено на територията. Официален език е литовският, а преобладаваща религия - католицизмът. Най-голям град е столицата Вилнюс. Литва е член на НАТО и на Европейския съюз от 2004 г., а от 2018 г. е част и от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Тя е сред бързо развиващите се страни в Европейския съюз и от 2015 г. използва еврото за национална валута. Основните ѝ търговски партньори са Русия, Полша и Германия.

 

✅ Съвременна Литва е показана в ???? Стенна природогеографска карта на Европа.

 

✅ Етапи от историята на Литва през Средновековието и Новото време можете да откриете в карти от ???? Атлас по история и цивилизации за 6. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари