Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Превземането на Солун 1430 г.

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

⚔️ На 29 март 1430 г. Солун е превзет от войската на султан Мурад II след близо осем години блокада на града по суша. След завладяването пристанищният град остава под османска власт чак до 1912 г., когато става част от Гърция.
Преди блокадата Солун е бил османски и в периода 1387-1403 г. Но след Битката при Анкара (1402 г.) и последвалата криза в Османската империя, Византия съумява да си върне част от изгубените територии, включително и Солун. През 1422 г. Мурад II си поставя за цел да завладее града и отново да го направи притежание на империята. Византийският император Мануил II Палеолог няма достатъчно ресурси за отбраната на града. За да осигури по-надеждна защита, през 1423 г. той предава града на венецианците. Дългата османска блокада по суша води до глад и много ограничения за населението. Венеция не се справя добре с доставките и отбраната на града и част от жителите са готови по-скоро да се предадат, за да избегнат тежките последствия от насилственото завладяване, отколкото да помагат на венецианците в защитата. През 1429 г. Венеция официално обявява война на Османската империя, но дори и тогава не събира достатъчно голяма армия за защитата на Солун и така, година по-късно, на 29 март, градът е щурмуван и завладян от османците. Следва оплячкосване на града, а броят на жителите му рязко намалява, след като част от тях са продадени в робство, а други успяват да избягат.

✅ Карти „Балканите по време на османската междуособица” и „Османската държава и Балканите, 1402-1453 г.” ще откриете в ???? Исторически атлас на Югоизточна Европа

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари