Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Сирия

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 17 април е национален празник на Сирия - Ден на независимостта. Сирийците отбелязват провъзгласяването на пълната независимост на страната и напускането на последните френски войски на 17 април 1946 г.
Територията на съвременната държава е била част от няколко древни кралства и империи, а столицата ѝ Дамаск е един от най-старите непрекъснато населени градове в света. Векове наред е обект на нашествия, завладявания и войни. Ислямът се налага там през VII век, когато районът става част от Арабския халифат. В началото на XVI век територията пада под османска власт, която приключва с края на Първата световна война и разпадането на Османската империя. Именно тогава са очертани границите на днешната държава Сирия, над която мандат на управление получава Франция. Френският мандат е прекратен през 1945 г. и с напускането на чуждите войски на следващата година Сирия става независима държава. Следва политическа нестабилност и многократни военни преврати. За кратко (1958-1961 г.) страната се обединява с Египет под името Обединена арабска република, но съюзът се разпада. През 2011 г. в Сирия започва гражданска война, която продължава и днес. Освен до много човешки жертви, тя води и до мащабни разрушения и значителни миграционни потоци.

 

???? Сирийската арабска република е държава в Близкия Изток с излаз на Средиземно море и е разположена на площ от 185 180 кв.км. Има разнообразен релеф, който включва планини, плата, долини и пустини, а климатът е субтропичен. Населението на страната е приблизително 22,9 млн. души, което я прави една от най-гъсто населените в района. То е разпределено неравномерно - най-гъсто населеният район е на запад, където са и най-големите сирийски градове - Халеб (Алепо) и столицата Дамаск. Официален език е арабският, а преобладаващата религия - ислям (87%). Икономиката на страната е силно регулирана от правителството и е зависима главно от петролния и селскостопанския сектор. Гражданската война и опустошената инфраструктура водят до значително намаляване на производството в страната и националния доход. Съвсем наскоро (6.02.2023 г.) северните и западните части на страната пострадаха от силното земетресение, което удари съседна Турция и отне хиляди човешки животи.

 

✅ Картата "Европа след Първата световна война", в която Сирия е показана в периода на френския си мандат, е част от ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 

✅ Съвременна Сирия е показана в картата "Близък и Среден Изток", която е част от ???? Атлас на света.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари