Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Нидерландия

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? Нидерландците са избрали национален празник да им бъде рожденият ден на краля (или кралицата), затова те днес, 27 април, отбелязват Ден на краля, рожден ден на настоящия им монарх - Вилем-Александър Нидерландски.
Земите, на които днес е разположена Нидерландия, са влизали в пределите на Римската империя от ок. 50 г. пр.Хр., а след упадъка ѝ са присъединени към Франкската държава. Според Вердюнския договор от 843 г., разделящ франкското кралство, "ниските земи" влизат в кралството на Лотар, а през X век стават част от Свещената Римска империя. През XVI век, в резултат на Реформацията, жителите на северните части на Нидерландия стават протестанти. След разделянето на наследството на австрийските и испанските Хабсбурги през 1556 г., нидерландските земи попадат под управлението на испанския монарх и ревностен католик Филип II, който води ожесточена контрареформистка политика. Това предизвиква отпор на населението в северните части, бунтове и война. Обединени в съюз (т.нар. Утрехтски съюз) нидерландските провинции обявяват независимост от Испания. През XVII век новосформираната държава става част от водещите морски и търговски сили с колонии по целия свят. През следващия век обаче Нидерландия постепенно губи силата си. След 20-годишна френска окупация при Наполеон, през 1815 г. се завръща като държава на картата на Европа с името Обединено кралство Нидерландия, към което влизат и териториите на Белгия и Люксембург. След отделянето им (Белгия през 1830 г., Люксембург - 1890 г.) са определени настоящите граници на страната.

 

???? Кралство Нидерландия е държава в Северозападна Европа, разположена на площ от 41 543 кв.км, с излаз на Северно море и отвъдморски територии в Карибите. Релефът ѝ е предимно низинен и равнинен, като средната надморска височина е 30 метра, а най-високата точка в континенталната част стига едва 322 метра. Климатът е умерен с морско влияние, а най-големите природни рискове за страната са наводненията, защото около 1/4 от нея се намира под морското равнище. Населението на Нидерландия е близо 17,5 млн души, което я прави втората най-гъсто населена държава в Европейския съюз. Официален език е нидерландският, преобладаваща религия е християнството, но по-голямата част от населението се определя за нерелигиозно. Столица и най-голям град е Амстердам. Нидерландия е модерна индустриализирана държава с високи доходи. Страната е сред водещите страни износителки в света, особено по отношение на храни и селскостопански продукти, което се дължи не само на плодородната почва и добър климат, но и на много механизация. Най-добре развитите индустрии са хранително-вкусовата, химическата и нефтопреработването. Страната е член-учредител на НАТО и Европейския съюз, използва евро за валута и е известна с либералната си политика и толерантност в обществото.

 

✅ Съвременните граници на Нидерландия са показани в природогеографска карта, която ще откриете в ???? Атлас на света.

 

✅ Полагането на основите на държавата е показано в картата "Нидерландска революция, XVI век" (горе вдясно), която е част от ???? Атлас по история и цивилизация за 9. клас /по старата учебна програма/.

 

✅ Границите на Обединено кралство Нидерландия след 1815 г., включващо териториите на Белгия и Люксембург (с щриховка), са показани в картата "Европа след Виенския конгрес, 1815 г.", която ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари