Количка

0 артикула
Вижте всички статии

САЩ

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 4 юли е национален празник на Съединените американски щати. В страната отбелязват Ден на независимостта, обявена с декларация на днешната дата през 1776 г. Европейската колонизация там започва през XVI век, а създаването на днешната държава е подето от 13-те британски колонии по протежение на източното крайбрежие на Северна Америка, които се вдигат на бунт срещу метрополията през 1775 г. Бунтът прераства във война за независимост, която колониите печелят. С подписването на мирния договор от 1783 г. Англия признава независимостта на САЩ. През XIX век новосъздадената държава реализира голямо разширение на територията си и дори придобива редица отвъдморски владения. Минава и през едно от най-травматичните за своята история събития - Гражданската война от 1861-1865 г. През XX век се доказва като глобална военна сила, нареждайки се към победителите в Първата и Втората световни войни.

 

???? Съединени американски щати са разположени в Северна Америка (главно) на площ от 9 833 517 кв.км (без отвъдморските територии) и граничи и с Атлантическия и с Тихия океан. Тя е трета по площ страна в света, а релефът ѝ е много разнообразен - обширни равнини в средата, високи планини на запад, хълмове и ниски планини на изток. Климатът също варира - от субтропичен на юг към умерен по на север, а в Аляска - субполярен и полярен. Сред основните природни рискове за САЩ са урагани по бреговете на Атлантическия океан и Мексиканския залив, торнадо на югоизток и в Средния Запад, земетръсна активност покрай тихоокеанското крайбрежие. Страната се разделя на 50 щата и 1 федерален окръг (Вашингтон), а населението ѝ е 339,7 млн. души, което я нарежда отново на трето място в света. Столица на САЩ е Вашингтон, а най-населеният град - Ню Йорк. Официален език е английският, а преобладаваща религия - християнството. Икономиката на страната се подхранва от изобилие от природни ресурси, развита инфраструктура и висока производителност. САЩ са най-големият вносител и вторият по големина износител в света (след Китай).

 

✅ В природогеографската карта на САЩ са показани и имената и границите на отделните щати. Цялата карта, заедно с врезки на Аляска и Хавайските острови ще откриете в  ???? Атлас на света.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари