Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Боливия

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 6 август е национален празник на Боливия. В южноамериканската страна отбелязват Ден на независимостта.
Територията на днешната държава е била обитавана от различни племена, сред които аймара и кечуа. През XIV век тя е завладяна от инките и става част от тяхната империя до идването на испанците. В началото на XVI век испанските колониалисти завладяват района, основават няколко селища и наричат територията „Горно Перу“. Близо три века Горно Перу е неразделна част от колониалната им империя (от 1542 г. е част от вицекралство Перу, а от 1776 г. - от вицекралство Рио да ла Плата) и е един от основните ѝ икономически центрове, заради сребърните мини в Потоси - най-големите в света по това време. Работещите в сребърните мини индианци многократно се бунтуват, но без успех. Борбата за независимост започва през 1809 г., но страната се откъсва от испанско управление през 1825 г. с помощта на армията на Симон Боливар под командването на Антонио Хосе де Сукре. На 6 август 1825 г. е обявено създаването на Боливия, кръстена на своя освободител. Следват години на войни и неизгодни договори, от които Боливия губи голяма част от първоначалната си територия включително и излаза си към Тихия океан.

 

???? Многонационална държава Боливия, както е официалното име на страната, заема площ от 1 098 581 кв.км в централните части на Южна Америка. На югозапад са Андите с Боливийското плато, в което се намира най-голямото високопланинско езеро в света - Титикака, на изток има предпланински хълмове и равнини, а на север попадат части от Амазонската низина. Климатът е субекваториален с изключение на планинските части, където се мени според височината. Населението на страната е около 12,2 млн. души от много етнически групи. Официални езици са испански, кечуа, аймара, гуарани и още 33 други местни езици. Преобладаваща религия е католицизмът. Боливия има две столици Сукре (конституционна) и Ла Пас (административна), като Сукре е официалната, а в Ла Пас е седалището на правителството. В страната има високо неравенство на доходите, а освен с него боливийците се борят и с много проблеми по отношение на качество на здравеопазване и образование, бедност и недохранване, висока смъртност, корупция. Икономиката ѝ се основава главно на добива и износа на богатите природни ресурси, които се намират на нейна територия, сред които природен газ, калай, сребро, мед, желязо. Въпреки това БВП на глава от населението е един от най-ниските в Латинска Америка.

 

✅ В природогеографската карта са показани съвременните граници на Боливия. Цялата карта ще откриете в ???? Атлас на света.

 

✅ Границите на Боливия към годината, в която става независима държава, са показани в картата "Латинска Америка, първата половина на XIX век". Цялата карта ще намерите в ???? Атлас по история и цивилизация за 9. клас /по старата учебна програма/.

 

 
 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари