Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Украйна

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 24 август е национален празник на Украйна - Ден на независимостта. На този ден през 1991 г. страната приема Декларация за независимост, с което започва съвременната си история.

През IX век населяващите по това време територията източнославянски племена се обединяват в държава със столица Киев. Към средата на XI век т.нар. Киевска Рус вече заема огромна територия от Бяло море на север до Черно море на юг, но постепенно през XII век се разпада на малки княжества. След монголското нашествие през XIII век, когато княжествата попадат в зависимост от Златната орда, следват векове, в които части от територията на днешната държава стават владение на различни сили, сред които Полско-Литовската държава, Османската, Австрийската и Руската империя. След Руската революция (1917 г.), Украинската Народна Република обявява независимостта си (1918 г.), но след кратко време попада под контрола на Съветския съюз. Провъзгласена е Украинската ССР, която по време на Втората световна война е бойно поле на силни сблъсъци между Съветския съюз и Нацистка Германия, а след войната е оформена западната ѝ граница в състава на СССР. След обявяването на независимостта си през 1991 г., страната е международно призната. Въпреки това към днешна дата Украйна е принудена да отбранява територията си, атакувана от Русия. Тя е поле на най-големия въоръжен конфликт, воден на европейска територия след Втората световна война.

 

???? Украйна е държава в Източна Европа, с излаз на Черно и Азовско море, разположена на площ от 603 629 кв.км (вкл. п-в Крим). Релефът ѝ е предимно равнинен, като само на запад е планински. Има гъста речна мрежа, а климатът е умереноконтинентален. Страната е богата на природни ресурси, сред които са желязна руда, въглища, манган, природен газ и други. Населението на Украйна е към 36,7 млн. души (прогнозни данни), като заради войната няколко милиона украинци са напуснали територията ѝ. Столица и най-голям град е Кийв (Киев). Официален език е украинският, а преобладаваща религия - православието. Благодарение на обширните си плодородни земи страната е голям производител и износител на зърнени култури като пшеница, царевица и слънчоглед. Икономиката ѝ е базирана до голяма степен на индустрията - развити са металургията, машиностроенето и енергетиката. От 2022 г. Украйна е кандидат за членство в Европейския съюз.

 

✅ Украйна е показана в политическа карта на Европа и в природогеографска карта на Източна Европа. И двете карти ще откриете в ???? Атлас на света.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари