Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Северна Македония

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? На 8 септември югозападната ни съседка – Северна Македония, отбелязва националния си празник - Ден на независимостта. През 1991 г. СР Македония получава своята независимост от СФР Югославия по мирен път. На референдум, проведен в републиката на 8 септември 1991 г., над 95% от гласувалите граждани отговарят положително за независимостта на Македония. Следва приемане на Декларация за независимост от македонския парламент и нова конституция. Република Македония става суверенна държава, а България е сред първите държави, признали суверенитета ѝ. След дълги дискусии със съседна Гърция от 2019 г. официалното име на страната е Северна Македония. Споровете ѝ с нашата страна обаче все още са неразрешени. Изопачаването на историята от македонска страна е сред главните въпроси за разрешаване. Дългите години на югославска политика, насочена срещу българското самосъзнание, имат сериозни последици. Преговорите в тази посока продължават, но засега без категоричен резултат.

 

???? Република Северна Македония е разположена в централната част на Балканския полуостров върху площ от 25 713 кв.км и е без излаз на море. Релефът е преобладаващо планински с дълбоки котловини и долини. Около 44% от общата територия на страната е с надморска височина от 500 до 1000 метра. Главна река е Вардар, която дели страната на два половини, а двете най-големи езера са Охридското (считано за едно от най-старите в света) и Преспанското. Населението е малко над 2 млн. души, сравнително равномерно разпределено. Най-голям град е столицата Скопие. Икономиката на Северна Македония е тясно свързана с Европа, като партньор за износ и източник на инвестиции. Безработица, корупция и неефективна съдебна система са едни от основните проблеми в страната. Северна Македония е кандидат за член на Европейския съюз, а от 2020 г. е член на НАТО.

 

✅ Отделянето на Република Македония от Югославия е показано на картата „Разпадането на Югославия“. Цялата карта ще откриете в ???? Исторически атлас на Югоизточна Европа.

 

✅ Природогеографска карта на Балканския полуостров ще откриете в ???? Атлас по география и икономика за 5., 6. и 7. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари