Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Рио де Жанейро

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? Рио де Жанейро е вторият по големина град в Бразилия. Населението му, съставено от различни етнически групи, достига почти 7 млн. души, а заедно с агломерацията надвишава 11 млн. Историята на града започва от 1 март 1565 г., когато е основан от португалеца Ещасио де Са. Наречен е Сао Себастиао до Рио де Жанейро в чест на тогавашния португалски крал Себастиан I. А „Рио де Жанейро“, което означава „януарска река“, идва от тогавашното име на залива, на който е основано селището. Заливът, носещ днес името Гуанабара, е открит за европейците 63 години преди това от португалска експедиция и е именуван първоначално Рио де Жанейро - „Рио“, защото впечатлението на откривателите било, че това е речно устие и „Жанейро“, защото достигат до него през месец януари. Основаването на селище на това място е с цел да служи за укрепление, защитаващо района от френските колонизатори, които са заплаха за португалското господство по бреговете на Бразилия. През втората половина на 17 век Рио де Жанейро вече е най-многолюдният град в Бразилия с голямо значение за колониалното управление. Ролята му нараства още повече с откриването на златни находища в близкия регион и го превръща във важен стопански център. Градът е последователно столица на колонията Бразилия (от 1763 г.) и по-късно и на независимата държава до 1960 г., когато столица става новопостроеният град Бразилия.
Днес Рио де Жанейро е един от основните бразилски икономически и културни центрове. Той е и най-голямата международна туристическа дестинация в цяла Латинска Америка, но за съжаление се нарежда и сред градовете с най-много насилие и престъпност в света.

✅ Цялата природогеографска карта на Южна Америка, както и още карти на континента, ще откриете в ???? Атласа по география и икономика за 6. клас.

✅ Стенна ???? природогеографска карта на Южна Америка

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари