Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Малта

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 21 септември е национален празник на Малта. В страната отбелязват Ден на независимостта, получена през 1964 г. от последната си владетелка - Великобритания.


Малтийският архипелаг е обитаван от близо 6000 г. пр.н.е и има едни от най-старите мегалитни обекти в света. Стратегическото му местоположение в средата на Средиземно море му отрежда да бъде желана цел на различни народи и държави, които си оспорват и управляват островите. Между 800 и 700 г. пр.н.е. Малта е колонизирана от финикийците. След тях е владение на картагенци, елини и римляни. Историята ѝ продължава като византийско владение до IX век, когато е завладяна от арабите. Мюсюлманското управление е прекратено в края на XI век, когато за господство над архипелага се преборват норманите и по-късно приобщават Малта към от основаното от тях Кралство Сицилия. Островите известно време са и испанско владение, а през 1530 г. са предоставени на Ордена на хоспиталиерите. 35 години по-късно рицарите хоспиталиери в епична битка успяват да отблъснат нашествието на османците и да прекратят техните опити за превземането на архипелага. През 1798 г. Наполеон завзема Малта, но френският контрол продължава само две години. В началото на XIX век Малта става британска колония. Страната достига своята независимост през септември 1964 г. след преговори. 

 

???? Република Малта е островна държава, разположена върху архипелаг в Средиземно море, на 80 км южно от италианския остров Сицилия. Площта ѝ е 316 кв.км, като в нея влизат трите обитаеми острова - най-големият Малта (246 кв.км), Гозо и Комино, както и няколко много малки и необитаеми острови. Страната е с хълмист релеф и средиземноморски климат с мека зима и горещо лято. На територията ѝ няма постоянни реки и езера, но въпреки това обработваеми земи не липсват. Населението на Малта е около 467 хил. души, което я нарежда сред 5-те най-гъсто населени държави в света. Официални езици са малтийски и английски, а преобладаваща религия - католицизъм. Най-голям град в страната е столицата Валета, която в същото време е най-малката и по площ и по население столица на държава от Европейския съюз. Малтийската икономика осигурява високи доходи за населението, като най-силните ѝ сектори са туризмът и търговията. Многобройните ѝ заливи осигуряват удобни пристанища и пясъчни плажове, а страната притежава и уникални природни забележителности. Това я прави привлекателна туристическа дестинация за много европейци.

 

✅ Малта е показана в природогеографска карта, която ще откриете на страниците на ???? Атлас на света.

 

✅ Малта в исторически план, като владение на различни държави, ще откриете в ???? Исторически атлас на Югоизточна Европа.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари