Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Нигерия

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 1 октомври е национален празник на Нигерия - Ден на независимостта. В африканската държава отбелязват обявяването на независимост от британското управление през 1960 г.


В предколониалния период територията на днешна Нигерия е била заета от разнообразни етнически групи с различни езици, традиции и вярвания и е част от няколко местни кралства. Съвременната държава води началото си от британската колонизация през XIX век, като настоящите ѝ граници са определени след сливането на двата протектората - Северна и Южна Нигерия, през 1914 г. В този период британците създават административни и правни структури в Нигерия, а мисионери изграждат образователни институции. В северните части на протектората, където ислямската традиция е по-силно затвърдена, не се насърчават християнски мисии, а в южните части взаимодействието е значително повече и в религиозно и в търговско и културно отношение. Този дисбаланс дава отражение върху страната и след колониалния период. След Втората световна война Нигерия се включва в процеса на деколонизация с искания за независимост. Британската империя им я предоставя през 1960 г.

 

???? Федерална република Нигерия е държава в Западна Африка с излаз на Гвинейския залив. Разположена е на площ от 923 768 кв.км с разнообразен релеф - низини, хълмове, плата и планински вериги. Обширни територии заемат долините по теченията на двете главните реки, минаващи през страната - Нигер и Бенуе. Климатът е субекваториален към екваториален в южните части. Страната е богата на природни ресурси, сред които са природен газ, нефт, желязна руда, въглища. Населението на Нигерия е 230,8 млн. души, което я прави най-многолюдната африканска държава и 6-та в света по население. Най-големият ѝ град е Лагос, а столица е Абуджа. На територията ѝ съжителстват много етнически групи, от които трите най-големи са хауса, йоруба и игбо. Официален език е английският, а преобладаващите религии са ислям (главно северната половина на страната) и християнство (преобладаващо в южната половина). Нигерия е бързо развиваща се страна с една от най-големите икономики в Африка. Тя е сред 10-те най-големи износителки на петрол в света и разполага с огромна работна сила. Страната обаче се бори с много високо ниво на корупция и проблеми с човешките права.

 

✅ Политическа и природогеографска карта на Африка, както и данни за държавите, ще откриете в ???? Атлас на света.

 

✅ Африка в процеса на Деколонизация ще откриете в карта от ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 

✅ Още карти на Африка ще откриете в ???? Атлас по география и икономика за 5., 6. и 7. клас.

 

✅ И в ???? Атлас по история и цивилизации за 5. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари