Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Ангола

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 11 ноември е национален празник на африканската държава Ангола. В страната отбелязват Ден на независимостта, обявена на 11 ноември 1975 г.
Когато португалците пристигат в района в края на XV век, територията на днешна Ангола е била част от различни кралства на банту. Северозападни части от нея са принадлежали на Кралство Конго, обхващащо и днешните Демократична република Конго, Република Конго и Габон. Североизточни части са били към Кралство Лунда, а южни - част от Кралство Донго. След пристигането си португалците взаимодействат с местните народи главно по крайбрежието. Колонизацията започва с основаването на крайбрежни селища и търговски постове през XVI век и въвеждане на християнството. Ангола се превръща в основен център на трансатлантическа търговия с роби за португалците, които през XIX век навлизат и във вътрешността на територията. Заради съпротивата на местни племена, сегашните си граници колонията достига чак в началото на XX век. През 1961 г. в Ангола започва въоръжена борба за независимост, която е постигната чак през 1975 г. с подписване на споразумение. Следва гражданска война за власт в страната, приключила чак през 2002 г.

 

???? Република Ангола е държава на западния бряг на Африка, разположена на площ от 1 246 700 кв.км. Около две трети от територията на страната са заети от плата, а най-западните ѝ части са с крайбрежни равнини. Най-високият ѝ връх е в планината Моко - 2620 м. Климатът е субекваториален и тропичен в западните части, повлиян от студеното Бенгелско течение в Атлантическия океан. Населението на Ангола доближава 36 млн. души, концентрирано главно в западните ѝ части. Официален език е португалският, а преобладаваща религия - християнството. Столица и най-голям град е Луанда. Страната разполага със значителни природни ресурси, сред които нефт, желязна руда и диаманти. Въпреки икономическия ѝ растеж след края на гражданската война, много анголци живеят под прага на бедността и има широко разпространена безработица. Освен бедността, Ангола се бори и с още много социално-икономически проблеми, като висока майчина и детска смъртност, неграмотност и корупция.

 

✅ Природогеографска и политическа карта на Африка ще откриете в ???? Атлас на света.

 

✅ Карта „Деколонизация в Африка и Югозападна Азия“ ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 

✅ Различни тематични карти на на континента Африка са показани в ???? Атлас по география и икономика за 5., 6. и 7. клас.

 

✅ Стенна карта ????Деколонизация“.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари