Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Пуерто Рико

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 19 ноември 1493 г. Христофор Колумб, по време на втората си експедиция до Америка, открива остров Пуерто Рико. Корабите го заобикалят от юг и акостират на западния му бряг. Островът, обитаван от народа таино, е кръстен от Колумб Сан Хуан Баутиста (Свети Йоан Кръстител). Испанската колонизация на острова започва в началото на XVI век, когато конкистадорът Хуан Понсе де Леон го завладява (1508 г.). Коренното население започва да измира от епидемии от болести, пренесени от европейците. За да компенсират липсата на работна ръка, следствие на високата смъртност, испанците докарват поробени африканци. Името на построения за защита на острова град - Пуерто Рико (Богато пристанище), постепенно започва да се употребява за име на целия остров, а градът от своя страна приема името Сан Хуан. Макар че други европейски сили оспорват властта над острова, Пуерто Рико остава испанско владение четири века. През 1898 г., след Испано-американската война, островът е придобит от Съединените щати. Към днешна дата Пуерто Рико е неинкорпорирана територия на САЩ, което го поставя под суверенитета на САЩ, но без да е част от националната територия, и има право на самоуправление по отношение на вътрешните си дела. Пуерториканците, живеещи на острова, могат да пътуват свободно към континента, но нямат право да гласуват за президент на САЩ.

 

???????? Остров Пуерто Рико е разположен в североизточния край на Карибско море върху площ от 9104 кв.км. Част е от Големите Антилски острови. Климатът му е тропичен, а релефът - преобладаващо планински. Населението му е около 3,2 мил. души, предимно със смесено потекло. Най-голям град и столица е Сан Хуан. Официални езици са испански (преобладаващо) и английски.

 

✅ Пуерто Рико е отбелязано в картата "Централна Африка - политическа карта". Цялата карта ще откриете в ???? Атлас на света.

 

✅ Експедициите на Христофор Колумб до Америка ще откриете в картата "Великите географски открития, XV-XVII век", която е част от ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 

✅ Стенна карта ???? "Велики географски открития, XV-XVII век".

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари