Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Мианма (Мианмар)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 4 януари е национален празник на азиатската държава Мианма (известна и като Мианмар). В страната отбелязват Ден на независимостта, до която достигат през 1948 г.
На територията на днешната държава са съществували различни по-малки държави, всяка от които се опитвала да присъедини останалите. През XVI век една от династиите - Таунгу, успешно започва да присъединява територии. Към средата на XVIII век независимото кралство на Таунгу достига своето най-голямо разширение, като управлява части от съседните Тайланд и Индия. В началото на XIX век започва британската колонизация и след три войни в периода 1824-1885 г. постепенно е завладяна цялата страна и е включена в състава на Британска Индия. От 1937 г. става отделно управлявана колония на Великобритания с името Бирма. По време на Втората световна война Бирма е окупирана от Япония. След войната, през 1948 г., получава независимостта си чрез договор с Великобритания. Следва политическа нестабилност и гражданска война, която периодично замира и отново се разгаря. През 1989 г. британското име Бирма е заменено с Мианма. От 2021 г. след военен преврат в страната отново има гражданска война.

 

???? Република Съюз Мианма е разположена в Югоизточна Азия на площ от 676 578 кв.км. Има близо 2000 км дълга брегова ивица. В периферните ѝ части и на изток доминират планински вериги и плата, а централните са заети от долината на най-голямата река, пресичаща страната - Иравади. Климатът е субекваториален и тропичен в по-северните части. Населението на страната е към 58 млн. души, концентрирано главно по крайбрежните райони. Официален език е бирманският, преобладаваща религия - будизмът. Столица е Найпидо, а най-голям град - Янгон (столица до 2005 г.). Въпреки че е богата на природни ресурси, сред които са нефт, калай и дървен материал, тя се нарежда сред най-слабо развитите държави в света. Преобладаващата част от населението се занимава със селско стопанство. Опитите за реформи имат частичен успех, но след военния преврат Мианма влошава икономическото си положение, допълнително натоварено от наложени международни санкции. 

 

✅ Мианма е показана в стенна ???? Политическа карта на света и стенна ???? Природогеографска карта на света. Картите ще откриете тук.

 

✅ Бирма като британска колония ще откриете в карти от ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари