Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Науру

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 31 януари е национален празник на най-малката островна държави в света, която в съвременната си история успява да стигне от най-богатата до почти фалирала страна.
Остров Науру е обитаван от микронезийци от около 1000 г. пр.н.е. Развива се в относителна изолация, като първият европеец, който достига острова, е британският капитан Джон Фърн през 1798 г. През 1888 г. е анексиран от Германия, а през 1900 г. са открити фосфатите. Природният ресурс е голямото богатство на Науру и експлоатацията му започва веднага. След Първата световна война островът е поставен под британски мандат, съвместно с Австралия и Нова Зеландия. По време на Втората световна война е окупиран от Япония, а след края ѝ е под австралийска администрация. Науру става независима държава на 31 януари 1968 г. В следващите години, благодарение на запасите на фосфат, жителите на страната стават едни от най-богатите хора в света.

 

???? Република Науру е островна държава в Тихия океан, част от Океания, разположена на площ от едва 21 кв.км. Тесен бариерен риф обкръжава целия остров. Климатът е екваториален, мусонен, най-високата точка на острова е 71 м, а единственият плодороден район е крайбрежният пояс. Населението на Науру е около 10 хил. души, обитаващо главно крайбрежната част. Столица и най-голям град е Ярен. Официални езици са науруански и английски, а преобладаваща религия - протестантството. Богатите на фосфати находища на острова, дълги години носят на науруанците големи доходи, като БВП на страната достига своя пик през 1981 г. Запасите на ценния природен ресурс обаче през 90-те години на миналия век са почти изчерпани, а околната среда - сериозно увредена. Около 80% от територията на острова е оголена, опустошена и безплодна. Науру прави и серия от неразумни инвестиции, които влошават икономическото ѝ положение. В началото на XXI век е близо до фалит и за да спечели доходи, за кратък период от време се превръща в данъчен рай и център за пране на пари. В различни моменти от 2001 г. насам, страната приема помощ от австралийското правителство, а към днешна дата бившият данъчен рай до голяма степен зависи от чуждестранна парична помощ.

 

✅ Науру е отбелязано в картата “Австралия и Океания”. Цялата карта ще откриете в ???? Атлас на света.

 

✅ Стенна карта ????Австралия и Океания“.

 

 
 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари