Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Гаяна (Гвиана)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 23 февруари e национален празник на южноамериканската държава Гаяна. В страната отбелязват Ден на републиката с фестивал, който наричат „Машрамани“ - индианска дума, означаваща „Празник за добре свършената работа“.
Територията на днешната държава е обитавана от племената араваки и кариби, когато в района пристигат европейците. В началото там проучват испанците, но нидерландците първи създават селища и колонизират територията през XVII век. През 1815 г. колонията преминава в британско владение. След премахването на робството през 1834 г., бившите африкански роби се установяват в отделни селища. За работа в захарните плантации на Британска Гаяна (Гвиана) пристигат работници от Индия, Китай и Португалия, което допринася за голямото етническо многообразие в колонията. През 1966 г. Гаяна получава независимост от Великобритания, а на 23 февруари 1970 г. се обявява за кооперативна република.

 

???? Кооперативна република Гаяна е държава в северната част на Южна Америка, разположена на площ от 214 969 кв.км и има излаз на Атлантическия океан. Името ѝ означава на местен език „земя с много води“. Има разнообразен релеф - на север и североизток са крайбрежните равнини, а централните и южните части принадлежат на обширната Гвианска планинска земя. Климатът е субекваториален - горещ и влажен. Сред природните ресурси на страната са боксит, злато и диаманти. Населението на Гаяна е около 791 хил. души, концентрирано главно в североизточните части на страната. Близо една трета от него живее под прага на бедността, което е и причина емиграцията на страната да е сред най-високите в света. Етническото многообразие е голямо, а между двете най-големи етнически групи от индийски и африкански произход периодично има напрежение. Столица и най-голям град е Джорджтаун. Официален език е английският (Гаяна е единствената англоговоряща страна в Южна Америка), а преобладаващите религии са християнство и индуизъм. Икономиката на Гаяна започва трансформация и бърз растеж след откриването на нефт в териториалните води на страната в Атлантическия океан през 2015 г.

 

✅ Гаяна е показана в природогеографска и в политическа карта на Южна Америка. Картите ще откриете в ???? Атлас на света.

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари