Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Фолкландски острови

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? Преди пристигането на европейците Фолкландските острови са били необитаеми. Не е категорично ясно кой от мореплавателите, достигали до района през XVI век, пръв ги е забелязал. Има различни хипотези и спорове по въпроса. Първо документирано слизане на островите е извършено от британския капитан Джон Стронг през 1690 г. На протока между двата големи острова той дава името „Фолкландски проток“ в чест на Антъни Кери, 5-ти виконт на Фолкланд, който е благодетел на експедицията му. По-късно името започва да се използва и за островите. Проучването и колонизацията им започва чак през 1764 г., когато там пристига френският мореплавател Луи Антоан дьо Бугенвил. На 5 април 1764 г. той основава първото селище на островите - Порт Луи с 27 заселника, главно от френския град Сен Мало, заради което Бугенвил именува островите Малоуински (Малвински). Испанците реагират веднага с основанието, че островите са част от тяхната колониална империя. Англичаните също предявяват претенции и на следващата година Джон Байрон, дядо на големия английски поет, слиза на западния остров и обявява архипелага за английско владение. В крайна сметка по решение на френския крал Луи XV, през 1767 г. Бугенвил предава колонията на испанците. В следващите години британци и испанци почти стигат до война заради островите. Британците напускат архипелага, но не се отказват от претенциите си към него. След като Аржентина се освобождава от испанското управление (1816 г.), споровете за островите продължават с пълна сила. През 1833 г. Великобритания ги завзема и отхвърля аржентинските претенции. През 1982 г. се стига до военен конфликт между двете държави. Т.нар. Фолкландска война е спечелена от Великобритания и островите остават нейно отвъдморско владение.

 

???????? Фолкландските острови са архипелаг в южния край на Атлантически океан на около 480 км източно от бреговата линия на Южна Америка. Състоят се от два по-големи главни острова - Източен Фолкланд и Западен Фолкланд, и още 776 малки острова. Общата им площ е 12 000 кв.км, имат предимно планински и хълмист релеф, а климатът е студен и влажен. Населението на островите е около 3,6 хил. души, главен град е Порт Стенли. Испаноезичните държави обозначават островите с името Малвински острови.

 

 

✅ Фолкландските острови са показани в политическа карта на Южна Америка. Цялата карта ще откриете в ???? Атлас на света.

 

✅ Фолкланските острови ще откриете и в стенните политически карти на света, които предлагаме в три различни размера:

 
 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари