Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Зимбабве

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? На 18 април африканската държава Зимбабве има национален празник - Ден на независимостта.
Територията на днешната страна е населявана от пигмеите, когато през IX век пристигат африкански общности от групата шона и започват да добиват злато и мед в района. Към XV век там се образува империята Мономотапа със столица Велико Зимбабве, което по-късно ще даде името на съвременната държава. Империята търгува злато с арабите и заселилите се по близкото крайбрежие на Индийския океан португалци. През XVI век империята се разпада, но наследниците ѝ съумяват дълго време да се противопоставят на португалската колонизация. В края на XIX век обаче Британската Южноафриканска компания успява да наложи властта си, а през 1924 г. територията вече е британска колония с името Южна Родезия. Страната обявява независимост през 1965 г., но тя не е призната от Великобритания. Чак на 18 април 1980 г. Британската корона официално дава независимостта на Зимбабве.

 

???? Република Зимбабве е държава в Южна Африка, разположена на площ от 390 757 кв.км и е без излаз на море. Релефът ѝ е планински, климатът е субекваториален към тропичен. Река Замбези оформя голяма част от северната граница на страната, на нея се намира и известният водопад Виктория. Сред природните ресурси на Зимбабве са въглища, хром, злато, мед, никел и други. Населението ѝ е около 15 млн. души, преобладаващата етническа група е шона. Официални езици са английски, шона и ндебеле, а преобладаваща религия - протестантството. Най-голям град е столицата Хараре. След независимостта за период от около 15 години икономиката на страната става една от най-силните в Африка, но след това започва период на влошаване. Висока инфлация и недобра парична политика докарват страната до една от най-бедните в света с висока безработица, нисък БВП, недостиг на инвестиции и миграция.

 

✅ Карти, на които можете да проследите колониалните владения в Африка в началото на XX век, както и процеса на деколонизация, ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 

✅ Съвременна политическа карта на Африка ще откриете в ???? Атлас на света.

 
 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари