Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Банкок

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? Банкок е столица и най-голям град в Тайланд. Освен това е и столицата с най-дълго име в света, защото пълното му официално име е „Крун Теп Маханакон Амон Ратанакосин Махинтара Ютая Махадилок Поп Нопарат Ратчатани Буриром Удомратчанивет Махасатан Амон Пиман Аватан Сатит Сакататия Витсанукам Прасит“ (Град на ангелите, велик град, град – вечно съкровище, непревземаем град на Бог Индра, велика столица на света, надарена с девет скъпоценни камъка, щастлив град, богат, с огромен царски дворец, напомнящ небесната обител, където царува превъплътеният бог, град, даден от Индра и построен от Вишвакарман). Тайландците обикновено използват кратката форма „Крун Теп“, но за нас той е познат като Банкок.
Първоначално Банкок е бил малко рибарско селище и за пръв път е отбелязан на португалска карта от началото на XVI век. Предполага се че името идва от „банг“ - селище край река и „макок“ - вид дива слива, растяща в района. Постепенно значението му на търговско пристанище нараства. На 21 април 1782 г. Банкок е основан като столица от краля на Сиам - Рама I, който на този ден издига градска колона и му дава дългото име, съответстващо на значението му на кралски и религиозен център на държавата. Въпреки това европейските търговци и пътешественици продължили да наричат и изписват града със старото име на селището - Банкок, с което придобива международна известност.

 

ℹ️ Днес Банкок има над 8 млн. жители и е сред най-бързо развиващите се градове в Югоизточна Азия. Той е не само политически, икономически и културен център за Тайланд, но е и голям регионален център в областта на финансите и бизнеса. Банкок е и един от най-привлекателните градове в света за туристи и често попада в класациите за най-добри туристически дестинации и най-посещаван град. Привлича разнородни групи посетители с разнообразните си културни и исторически забележителности, като дворци, храмове и музеи, но също и с атракциите на динамичния си нощен живот.

 

✅ Банкок е отбелязан в картата „Югоизточна Азия“. Цялата карта ще откриете в ???? Атлас на света.

 

 

 
 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари