Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Димитровската конституция

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 4 декември 1947 г. VI Велико народно събрание приема Конституция на Народна република България. Тя заменя действащата до този момент Търновска конституция. В нея е заложен съветският модел, с който се създават условия за сливане на законодателната, изпълнителната и съдебната власт и е осигурен монополът на комунистическата партия във властта. Приета е с пълно мнозинство, като по време на обсъжданията на проекта, възникват остри политически спорове и народни представители от опозицията са арестувани. Конституцията, известна като „Димитровска“, по името Георги Димитров, урежда обществено-икономическите отношения в страната за прехода към социализъм. Приемането ѝ е една от стъпките към налагането на тоталитарния режим в България. Тя действа до 1971 г., когато е заменена от т. нар. „Живковска конституция“.

✅ Приемането на Димитровската и на Живковската конституция е отбелязано на картата „Установяване на тоталитарен режим“. На нея са показани още от по-важните етапи и действия за налагането на режима, райони на съпротива срещу комунистическата власт (горянско движение), райони, най-значително засегнати от т.нар. възродителен процес и др. Цялата карта и легендата към нея ще откриете в ????
Атлас по история и цивилизации за 10. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Гриша Димов
    определенето че конституията е димитровска е неправилно. По време на приемането и, Георги Димитров е вече покойник по нареждане на сталин-съден и убит на 08 Ноември1936 г.
    Отговори ›
«1»