Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Остров Тасмания

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 24 ноември 1642 г. нидерландският мореплавател Абел Тасман достига бреговете на остров, южно от Австралия, който по-късно е преименуван на негово име. Във времената на Великите географски открития, Абел Тасман е първият европеец достигнал остров Тасмания. Първи европейски заселници на острова стават ловци на китове и тюлени, а по-късно идват британци, търсещи земя за обработване, както и много затворници, изпратени от британското правителство. В началото на 19 век на острова се развива военен конфликт между заселници и аборигени – т.нар. „Черна война“, в резултат на което голяма част от местното население е изтребено, а оцелелите постепенно са асимилирани.


???? Остров Тасмания е на границата между Индийския и Тихия океан, отделен е от континента от Басовия проток и заема площ от около 68 хил. кв.км. Политически островът е част от Австралийския съюз, а населението му е близо 530 хил. души. Богатствата на острова са изобилната растителност и уникални животински видове, сред които и застрашеният от изчезване тасманийски дявол.

✅ Маршрутът на Абел Тасман е отбелязан на картата „Австралия и Океания“. Цялата карта ще откриете в ???? Атлас по география и икономика за 6. клас.


✅ Стенна карта на Австралия и Океания.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари