Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Атанас Узунов

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 14 ноември 1885 г. Сърбия обявява война на България. Близо 60 000 сръбски войници прекосяват границата. Нишавската армия поема главното направление към София, а Тимошката армия се насочва към Видин. Отбраната на Видинската крепост е задача на Северния отряд под командването на капитан Атанас Узунов. Съотношението на силите е в полза на сърбите и те обсаждат Видин, но българите успешно отбиват атаките. Сръбското командване опитва да накара кап. Атанас Узунов да предаде крепостта, на което той отговаря „Аз съм се учил да превземам, а не да предавам крепости.“ До края на войната сърбите не успяват да превземат крепостта.
Атанас Маринов Узунов е роден през 1857 г. в Русе. Освен в Сръбско-българската война от 1885 г., след която получава званието майор, той е участник преди това и в борбите за освобождение на България, в Сръбско-турската война от 1876 г., както и в Руско-турската война (1877-1878 г.). Майор Узунов умира едва 30-годишен, само 2 години след героичната защита на Видинската крепост. За участието си в неуспешния бунт на офицери русофили срещу Регентството е осъден на смърт и разстрелян през февруари 1887 г.

✅ Сръбското нападение и героичната българската защита от 1885 г. са показани на картата "Сръбско-българска война, 1885 г.". Цялата карта ще откриете в ????
Атлас по история и цивилизации за 10. клас.

✅ Карта на "Сръбско-българска война, 1885 г." ще намерите и в ????
Атлас по история и цивилизации за 7. клас.

✅ Стенна карта ???? "Съединение на България и Сръбско-българска война, 1885 г."

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари