Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Атанас Узунов

 

???? На 14 ноември 1885 г. Сърбия обявява война на България. Близо 60 000 сръбски войници прекосяват границата. Нишавската армия поема главното направление към София, а Тимошката армия се насочва към Видин. Отбраната на Видинската крепост е задача на Северния отряд под командването на капитан Атанас Узунов. Съотношението на силите е в полза на сърбите и те обсаждат Видин, но българите успешно отбиват атаките. Сръбското командване опитва да накара кап. Атанас Узунов да предаде крепостта, на което той отговаря „Аз съм се учил да превземам, а не да предавам крепости.“ До края на войната сърбите не успяват да превземат крепостта.
Атанас Маринов Узунов е роден през 1857 г. в Русе. Освен в Сръбско-българската война от 1885 г., след която получава званието майор, той е участник преди това и в борбите за освобождение на България, в Сръбско-турската война от 1876 г., както и в Руско-турската война (1877-1878 г.). Майор Узунов умира едва 30-годишен, само 2 години след героичната защита на Видинската крепост. За участието си в неуспешния бунт на офицери русофили срещу Регентството е осъден на смърт и разстрелян през февруари 1887 г.

✅ Сръбското нападение и героичната българската защита от 1885 г. са показани на картата "Сръбско-българска война, 1885 г.". Цялата карта ще откриете в ????
Атлас по история и цивилизации за 10. клас.

✅ Карта на "Сръбско-българска война, 1885 г." ще намерите и в ????
Атлас по история и цивилизации за 7. клас.

✅ Стенна карта ???? "Съединение на България и Сръбско-българска война, 1885 г."

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари