Количка

0 артикула

Как географските карти помагат на учениците

Дата: 2021-05-31


 

5 начина, по които географските карти помагат на учениците

 

1.         Картите улесняват запаметяването

Хората, които помнят по-добре, често преобразуват информацията в образи, които закодират в паметта си. Вкарването на визуалната памет в употреба категорично дава по-добри резултати и в училище. Ето защо картите са визуално оръжие за запаметяване на географска (и не само) информация. Кое ще помогне учениците да запомнят по-лесно, че държавата Алжир е по-голяма от съседните Мали, Нигер, Мароко и т.н. - стенна карта на Африка, която са наблюдавали по време на урока или таблица с площите на африканските държави, която са разгледали в учебника? С очите запаметяването става неусетно, защото визуалната памет е присъща на децата по природа.

2.         Картите развиват пространственото мислене

Ако имаме опит с карти, това ще помогне да визуализираме в мислите си държави, градове, улици и обекти едни спрямо други. А поддържането на пространственото мислене помага не само за уроците по география и други науки, но и дава предимство в технологичния свят, в който живеем. Това да знаем къде се намираме и как да се ориентираме спрямо обекти около нас са умения, които се придобиват именно с помощта на картите.

3.         Картите опростяват сложната информация

Картите разполагат с инструменти, които визуално ни представят много и различна информация. Картографите използват сложни набори от данни, които чрез подходящо избрани методи на изобразяване ни представят в удобен и приятен за възприемане вид. С разнообразни знаци, картодиаграми, линии за движение, цветово разделяне според качествени или количествени характеристики и още различни методи картите представят информацията така, че тя да бъде ясна, добре синтезирана и удобна за ползване. Например помислете за гъстотата на населението по света. Сещате ли се за нещо, което по-добре, по-просто и по-разбираемо от картата ще ви покаже тази характеристика?

4.         Картите ни помагат да изследваме, сравняваме и анализираме

Различната информация, която картите ни представят, дава възможност за сравнения между държави, географски обекти, явления, каквито по-трудно могат да се извлекат и запомнят от друг източник. Изследването върху карта помага за извеждането на главни характеристики на географски обекти, държави и други. Картите ни улесняват в разбирането на сложни процеси и явления, показвайки взаимовръзките им с географската среда. Те помагат да отсеем значимото.

 

5.         Картите ни карат да мечтаем

Те ни подтикват да мислим за широкия свят, далеч от нашия собствен. Вдъхновяват ни за пътешествия и приключения. Стимулират желанието да достигнем до далечни места и опознаем различни култури, да разширим познанията и кръгозора си.

 

Докато децата се образоват и подготвят за бъдещето, уменията за четене на карти ще им помогнат значително. Те са предпоставка за последващо развитие и придобиване на повече знания и умения в различни области. Стимулирайте учениците да използват карти и атласи:
https://maps.bg/