Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Петко Славейков

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 17 ноември 1827 г. в Търново в дом с буден български дух се ражда Петко Рачов. В българската литература и история той остава с фамилията Славейков, взета от него от пойните птици, които харесвал. Добре образован и със силно развито национално съзнание, Петко Славейков се отдава на културно-просветна дейност. Изявява се като учител, поет, писател и журналист и с творбите си буди българския народ за просвета и борба за свобода. Противопоставя се на гръцкото влияние върху българите и активно участва в църковната борба за независимост. Делата му като общественик по време на Българското възраждане са много и допринасят не само за повдигане на българския дух, но и за развитието на просветното дело, за съхранението на народно творчество и др. След Освобождението, авторът на "Татковина" и "Изворът на Белоногата" се отдава на политическа дейност, става един от водачите на Либералната партия, председател на Народното събрание, министър в няколко правителства.
Разностранната му дейност, борбеният дух и всеотдайността му да работи за българския народ и неговите ценности го нареждат сред големите български възрожденци.


 

✅ Името на поета и имената на още български видни деятели на културата са отбелязани до родните им места в картата „Български будители, XVIII-XIX век“. Цялата карта, както и карти „Българска просвета, XIX век“ и „Българска култура, XIX век“ ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас и в ???? Атлас по история и цивилизации за 7. клас.

 

✅ Стенна карта ???? "Възрожденска просвета и култура, XVIII-XIX век. Борба за самостоятелна църква, XIX век"

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари